Ладижин не підтримав медичні експерименти Уряду.

25 листопада 2011, 22:45
Власник сторінки
юрист
0
752
Ладижин не підтримав медичні експерименти Уряду.

Ладижинська міська рада Вінницької області не проголосувала за медичну реформу на Вінниччині та фактично вийшла з експерименту...

Сьогодні 25 листопада відбулась позачергова 11 сесія Ладижинської міської ради на яку було винесено всього один проект рішення, – це реалізація медичної реформи на Вінниччині, яку так активно "педалює" Уряд та Міністерство охорони здоров'я. Проектом рішення передбачалось створення комунальної установи "Ладижинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" в кількості 86 штатних одиниць на 24 тисячі населення міста Ладижин з яких: інвалідів -1236 чоловік в т.ч. дітей – 79, підлітків – 27, інвалідів Чорнобиля 328 осіб.

Зверху "мінохоронздоровиське" керівництво пропонувало створити замість повноцінної лікарні, яка має всі необхідні відділення та обладнання з фахівцями створити центр первинної медико-санітарної допомоги за допомогою самої ж громади міста.

Взагалі медичну реформу назвати власне реформою не можна назвати, бо по суті реформа представляє створення в Вінницькій області 4-5 госпітальних округів, де буде лікарня зо всіма необхідними відділеннями, де зможуть надати повну медичну допомогу, тобто провести діагностику, лікування і т.д. По суті госпітальний округ – це та сама районна лікарня, яка буде робити те саме, що і робила, але отримає додаткові штатні посади в свою структуру, фінансування, можливо обладнання (за словами чиновників), а центр первинної допомоги – це скорочена, зґвалтована та порізана міська або районна лікарня, яка стане великим ФАПом.

Для прикладу, якщо на 2012 рік з місцевого бюджету міста Ладижин потрібно 14 мільйонів гривень на утримання МТМО, то після реформи буде потрібно всього 4, 8 мільйона гривень, і така економія тільки по одному місту в області, тому реформа проста, як двері – це економія бюджетних коштів. Зрозуміло, що всі кошти, які вирвуть насильно з місцевих бюджетів. Не підуть на госпітальні округи, а тому експеримент передбачає істотне скорочення безплатної медицини.

І ще одна деталь, статутом центру первинної допомоги передбачено, що працюючі лікарі можуть працювати, як фізичні особи – підприємці, тобто фактично створюється система платної медицини. На сьогодні замовником послуг в медицині виступає держава та територіальні громади, які утримують медицину, Уряд же планує істотно скоротити існуючу структуру медичних закладів, понизити їх статус та ввести елементи платної медицини без всілякого медичного страхування. Якщо аналізувати медичну реформу, то вона є першим етапом у створенні платної медицини в Україні, таким-собі проміжним етапом, щоб народ не розібрався що і до чого.

У Ладижині влада запланувала прибрати всі відділення, – хірургічне, терапевтичне, родильно-гінекологічне, дитяче, реанімаційне та лишити тільки дві амбулаторії та стаціонар вдома з денним стаціонаром, все інше повинно бути в сусідньому районі.

А як же рівність у правах, коли одна територіальна громада отримає госпітальний округ, а інша буде мати фактично фап? На сьогодні всі районні та міські лікарні мають приблизно однакову структуру, статус та перелік медичних послуг, а після завершення таких лікарень лишиться всього чотири – п'ять на всю область.

Ще одне питання – це місцеве самоврядування. Медична реформа фактично не передбачає варіанту, коли орган місцевого самоврядування може не взяти в ній участь, тобто міські та районні ради поставлять перед фактом та примусять бути статистами, поставити фактично хрест на повноцінному розвиткові територіальних громад. Як же це можна буде зробити? З цією метою в законі по цьому експерименту Кабміну надано повноваження в ручному режимі змінювати розмежування видатків на охорону здоров'я між місцевими бюджетами пілотних регіонів. Це означає, що навіть, якщо органи місцевого самоврядування не підуть добровільно в медичний експеримент, то Уряд буде мати право зменшити видатки відповідним радам, внаслідок чого ті будуть вимушені легалізувати медичну реформу.

Поки що в місті Ладижин за існуючої серйозної конфронтації між депутатами від партії регіонів та БЮТ-Батьківщини всі одноголосно утримались та не підтримали проект рішення (http://content.foto.mail.ru/mail/ybyut/63/i-64.jpg), внаслідок чого Ладижин не підтримав злочинної реформи в медицині. Що буде далі покаже час, але вже зараз зрозуміло, що реформи Уряду від лукавого...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.