Обговорював закон про вибори з цікавими людьми

30 листопада 2011, 07:45
Власник сторінки
правозащитник, депутат Сквирского райсовета Киевской обл., председатель независимого Профсоюза работников отрасли земельных отно
0
703

Експерти про новий закон про вибори народних депутатів: ризики та шляхи удосконалення.

Представники громадського консорціуму виборчих ініціатив провели підсумкове громадське обговорення нового законодавства, що регулює вибори до Верховної ради. Захід відбувся у місті Сквира Київської області. У дискусії взяли участь представники Комітету виборців України (КВУ), народні депутати та представники місцевої влади, колишні члени виборчих комісій та експерти.

Голова КВУ Олександр Черненко презентував результати експертного опитування стосовно того, яким має бути виборче законодавство.  «Дуже часто закон про вибори політики пишуть самі для себе, але цей закон торкається всіх громадян – в Україні 37 мільйонів виборців. Ніхто не приховує того, навіть спікер Литвин сказав, що цей закон одноразовий, він приймається під одні конкретні вибори» - говорить Черненко.

За результатами опитування, більшість експертів (38%) схиляються до думки, що найкращою виборчою системою для України була б пропорційна система з відкритими списками. Змішану систему 50 на 50, яку пропонує прийнятий 17 листопада законопроект, підтримують 21% опитаних. Питання залишаються стосовно організації виборчої кампанії, - зокрема, експерти вважають, що скорочення термінів проведення кампанії з 120 днів до 90 не є позитивним кроком, оскільки чим довше йде кампанія, тим краще вона організована.

Цікавою є думка громадськості щодо відсутності графи «проти всіх», яка буде відсутня в бюлетенях зразку 2012 року. Близько 80% опитаних вважають, що цю графу треба було лишити, оскільки це дозволяє виборцям висловити свою окрему позицію. Втім, Черненко вважає цей крок неефективним, оскільки на результати виборів це не вплине, але зважаючи на високий рівень "протестних" настроїв серед виборців, суттєво вплине на явку.

Народний депутат Андрій Шевченко, який, на відміну від його однопартійців, не голосував за новий законопроект, вважає, що у документі є  ряд небезпечних моментів. «Я не голосував за цей закон, бо він був розроблений з ціллю посилити представництво Президента у парламент. Всі ці експертні напрацювання не були взяті до уваги – проігноровано ідею кодексу, відкритих списків але я думаю, ми до цього повернемося» - пояснює свою позицію Андрій Шевченко.

Шевченко говорить, що потрібно звернути увагу на наступні моменти при підготовці та проведенні виборчої кампанії 2012 року, а саме: нарізка округів, якість кандидатів та представництво в комісіях. Це одноразовий закон, але потрібно робити все, щоб ми не отримали "одноразових депутатів". Потрібно щоб люди дійсно представляли свій край у майбутньому, а не влили гроші і пішли.

Політолог Олексій Кошель теж вважає, що нове законодавство, яке регулює парламентські вибори, є не найкращим і зроблене на один раз. «Ми ще повернемося до дискусії про виборче законодавство. Ми рано чи пізно повернемося до питання кодифікації, оскільки потрібно звести і уніфікувати норми всіх виборів і виписати чіткі правила раз і назавжди» - говорить Кошель.

Зміну виборчої моделі Кошель прокоментував наступним чином: «Цей закон прописаний в інтересах великих партій. Ми за 20 років здійснили перехід від мажоритарної до пропорційної системи, а зараз зробили крок назад, повернулися до змішаної. Ми маємо зробити пропорційну з відкритими списками».

Дмитро Філіпчук, депутат Сквирської районної ради, говорить, що нинішній закон кращий ніж попередній, але є багато зауважень. «Є аспекти, які можуть мати негативний вплив, як, наприклад, одночасне балотування кандидатів по мажоритарних округах і по списках. Ця норма у свій час була скасована Конституційним судом як неконституційна, але зараз її повернули» - говорить Філіпчук. Адмінресурс, який активно використовували на минулих місцевих виборах, Філіпчук загрозою не вважає: «Партія влади втрачає підтримку навіть у східних областях, а адмінресурс забезпечують люди, тож тут навряд чи у Партії регіонів буде активна підтримка». 

Також, на думку Філіпчука, існує небезпека того, що частина депутатів-мажоритарників посилить провладну партію вже в парламенті. «За кілька місяців до виборів з найбільш рейтинговими кандидатами будуть проводити «розмови», їм скажуть – ми не будемо тобі палиці в колеса встромляти але ти будеш лояльним. Серед мажоритарників буде не багато таких сильних духом, які відмовляться співпрацювати. Таким чином, фактично до початку виборів вже буде сформована провладна група підтримки із мажоритарників» - говорить Філіпчук.

http://electioninfo.org.ua/index.php?i=546

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Вибори народних депутатів України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.