Влада вже не приховує своє кримінальне походження

01 грудня 2011, 09:59
Власник сторінки
юрист
0
837

Не встиг Дмитро Фірташ звикнути до нової посади, як в народ пішли анекдоти: «У зв’язку з обранням скандального бізнесмена головою Федерації роботодавців ,прийнято рішення про перейменування

Не встиг Дмитро Фірташ звикнути до нової посади, як в народ пішли анекдоти: «У зв’язку з обранням скандального бізнесмена головою Федерації роботодавців, прийнято рішення про перейменування цієї організації в Комітет работоргівців».

Жарти жартами, але народ скаже, як зав’яже. Відтепер на офіційному рівні долею мільйонів українських найманих працівників буде перейматись людина, за якою тягнеться шлейф чуток про наближення до одного з найбільш криміналізованих олігархів.

Як пише преса, похід у великий бізнес Дмитро Васильович починав під пильним наглядом кримінального авторитета Семена Могилевича, якого Інтерпол називає одним з найбільш розшукуваних злочинців, а з часу створення скандального підприємства «Росукренерго», Фірташ нажив статки за рахунок непомірно високих цін на газ, які змушені були платити українські підприємства та населення. Діяльність цієї криміналізованої структури зацікавила навіть слідчих відділу боротьби з організованою злочинністю в Мін’юсті США, бо гроші ці олігархи тримають на рахунках в закордонних банках.

Пан Фірташ отримував прибутки навіть у найдраматичніші для української держави часи загострення світової кризи. В грудні 2008 року підконтрольний олігарху банк «Надра» отримав від НБУ більше 7 мільярдів гривен, які мали б бути використані для повернення населенню депозитних внесків та оздоровлення фінансової ситуації в установі. Однак, за вказівкою Дмитра Васильовича ці гроші були використані на покупку валюти, що значно прискорило знецінення гривні та завело у безвихідь десятки тисяч громадян, які змушені були розраховуватись за валютними кредитами.

Здійснюючи свої оборудки, пан Фірташ опирався на вищих посадовців України. За свідченням французької преси, одним із посередників, за допомогою якого перераховувались десятки мільйонів доларів, була фірма «Петрогаз», безпосереднє відношення до якої, як пишуть ЗМІ, мав брат третього президента Петро Ющенко.

Дмитро Фірташ і нині серед фаворитів влади. Незважаючи на близькі стосунки з В. Ющенком, він доклав чимало зусиль, аби привести до влади Віктора Януковича. Сьогодні Дмитро Васильович представляє найбільш потужне угрупування на Банковій та Грушевського, яке значним чином впливає на зміст зовнішньої та внутрішньої політики в країні. Серед однодумців скандального олігарха преса називає представників Адміністрації Президента, високо посадовців з уряду, велику групу нардепів та інших впливових політиків.

З отриманням нової посади і сам Фірташ легалізувався як офіційний діяч української політики. Влада вже не приховує своє походження, а спонсор деяких ще донедавна опозиційних сил зможе надавати їм не тільки фінансову допомогу, але й сприятиме за рахунок адмінресурсу.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.