Вони амністовані. Вона сидить

02 грудня 2011, 10:59
Власник сторінки
Журналист, политолог
0
660
Вони амністовані. Вона сидить

Чому ж поняття амністії діє так вибірково в сучасній Україні? Відповідь проста: працює принцип – собі можна все, іншим – закон.

Цими днями стало відомо про дві маленькі, але показові для українського суспільства події.

Вчора стало відомо про те, що сина депутата Сімферопольської міськради Йосипа Файнгольда Віталія, який у 2008 році на "Бентлі" на смерть збив дівчину, був звільнений від покарання. Не просто звільнений – амністований.

Ще раніше, 25 листопада, в ЗМІ поширилася інформація про те, що судову справу проти помічниці судді Наталі Соловей, яка влітку джипом розчавила жінку, закрито через амністію підсудної.

Бєспрєдєл „мажорів” на дорогах вже не дивує. А от все більш вражаючою тенденцією стає те, як їм вдається оминути покарання.

Вражає і те, що такі цинічні події трапляються саме в той час, коли діяльність влади перебуває не у фаворі суспільства, коли зростають протестні настрої. Почуття абсолютної влади, безкарності та вседозволеності таки засліплює очі.

Чому ж поняття амністії діє так вибірково в сучасній Україні? Відповідь проста: працює принцип – собі можна все, іншим – закон.

Це яскраво видно зі справи Юлії Тимошенко. Для влади амністувати Тимошенко зараз – небезпечно, як ніколи. В атмосфері тотальної недовіри, суспільство може сприйняти образ Тимошенко занадто мученицьким. Таке сприйняття оновленого образу Юлії Володимирівни може мобілізувати опозиційні сили та протестні настрої громадян. В такому випадку, за найкращих обставин, амністувати Тимошенко можуть лише наприкінці 2012 року – після закінчення парламентських виборів.

А от „мажорам” не слід забувати: все ті ж протестні настрої в суспільстві можуть в один несподіваний момент обернутися проти них. І саме в момент, коли поруч не буде ані потрібної людини, ані родичів, ані зв'язків. Якщо громадяни України таки усвідомлять, що живуть не за законами країни, а за законами „Дикого Заходу”, то і поняття суду може трансформуватися. На Дикому Заході траплялися випадки, коли „спійманого на гарячому” злочинця судили натовпом – в США це явище увійшло в історю під назвою Lynch law - Суди Лінча.

Погодьмося, не найкращий приклад для наслідування диких традицій позаминулого сторіччя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.