Законопроект «Захоплення влади – 2012»

07 грудня 2011, 18:08
Власник сторінки
0
522

За часів українського козацтва ця народна мудрість була досить правдивою і актуальною. З 14 століття пройшло вже багато часу – а фраза й досі є влучною щодо політичної ситуації вже в сучасній Україні.

 

                                                                                         На два козаки – три гетьмани (с)

 

Ще за часів українського козацтва ця народна мудрість була досить правдивою і актуальною. З 14 століття пройшло вже багато часу – а фраза й досі є влучною щодо політичної ситуації вже в сучасній Україні.

Законопроект «Про вибори народних депутатів» був розроблений в Міністерстві юстиції України і направлений до Венеціанської комісії на експертизу. Комісія зробила свої зауваження і підкреслила, що він має бути узгоджений з опозицією. Проте, парламентська більшість внесла свої поправки, які повністю перекреслили пропозиції Венеціанської комісії і зробила його зручним для фальсифікації виборів.

На сесії Верховної Ради в результаті гострих дебатів і заяви опозиції про те, що вона за цей закон голосувати не буде і звернеться до країн ЄС, щоб ті не визнавали вибори (а вже, доречі, були заяви деяких європейських політиків про те, що ці вибори можуть бути не визнаними ще до їх початку) була створена спільна комісія для доопрацювання законопроекту і знаходження компромісу. Комісію очолив депутат від опозиції Руслан Князевич (партія «Реформи і порядок»). В результаті перегляду до ВР винесли відкоригований законопроект.

В ньому було залишено 50% (225) місць для кандидатів в депутати за пропорційною системою (обираються за списками партій) і 50% (225) місць для кандидатів, що обираються мажоритарною системою (один кандидат на округ). Піднято прохідний бар’єр для партій до 5%. Це недоліки цього законопроекту, - поступка, яку зробила опозиція задля прибирання з проекту багатьох схем, які б дозволяли фальсифікувати вибори, зокрема:

- знято норму, згідно якої кандидата можна було знімати з виборчих перегонів, двічі попередивши його за порушення виборчого законодавства (випуск провокаційних листівок без вихідних даних, підкуп виборців, подача неправдивих даних в анкеті тощо). Тобто кандидати від провідної партії могли робити листівки від імені опозиціонера, роздавати гречку і консерви пенсіонерам і за це йому давати попередження, які не обговорюються. Результат – усунення опонентів з свого шляху;

- нестало в проекті несправедливого представництва у виборчих комісіях (перевагу мала провладна більшість);

- затвердження рішень комісій буде здійснюватись більшістю від кількості членів комісії, а не більшістю присутніх на засіданні;

- інформацію про кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, комісії будуть подавати до ЦВК протягом усього періоду голосування, а не до 15:00;

- голосування на дому буде можливим лише на підставі медичної довідки, яка має засвідчити неможливість виборця голосувати на виборчій дільниці;

Звичайно це дуже добре, що прибрали ці норми з проекту, але ж залишилися основні недоліки: змішана система виборів і 5% прохідний бар’єр!

Змішана система приведе до того, що провладна партія за рахунок мажоритарки добере необхідну кількість депутатів у вигляді «тушок» і це дає можливість максимально використати адмінресурс.

А 5%-й бар’єр свідчить про домовленість опозиції і влади ділити в майбутньому кермо влади між собою почергово! Таким чином вони не допустять до влади нових лідерів, нові політичні сили. Адже, партії, які не долають цей бар’єр, підтримує значна частина суспільства (близько 40%). Це означає, що ці люди не матимуть у владі своїх представників.

Якщо президент не накладе право «вето» і підпише цей законопроект – результати виборів будуть залежати від дій опозиції. Вона має домовитись між собою про висування на округах єдиного кандидата - мажоритарщика (найбільш рейтингового в цій місцевості). Також цього кандидата потрібно «просвітити рентгеном» для народу від часу навчання його в школі і до сьогоднішніх днів, звернувши увагу по-перше на його людські якості!

Для опозиції дуже важливо по максимуму використати ті позитивні зміни, що вдалось відстояти.

Ідеологічні платформи, політичні програми багатьох партій є дуже схожими. Наші виборці голосують, нажаль, дуже часто не головою! Вони не вникають у зміст політичних програм, не аналізують – чому партії, маючи свого часу високу довіру і підтримку населення, опустилися в рейтингу до рівня підлоги (яскравим прикладом є «Наша Україна» Ющенка, «Українська народна партія» Костенка та ін.)!!!

Електорат потрібно виховувати, а це надто довгий процес! Чекати ж ніколи – нами керує окупаційна влада, яка кожного дня руйнує державу!!!

До того ж, серед наших політиків існує ще досить стійкий менталітет «трьох гетьманів». І якщо вони вирішили об’єднуватись перед загрозою – то потрібно об’єднуватись і громадянам на виборах. Лідерам не провідних партій необхідно поступитися своїми «гетьманськими» амбіціями і влитися в об’єднану опозицію або піти на мажоритарний округ.

Наразі президент затягує підписання законопроекту з незрозумілих причин. Політичні експерти говорять, що певні політичні сили в владі тиснуть на нього і вимагають ветувати закон, оскільки він не дасть можливості набрати у майбутню Верховну Раду 300 голосів, більше того – отримати більшість у ній.

Будемо сподіватись, що після виборів нардепи не будуть вже настільки нахабними, щоб голосувати тоді за помахом руки-семафора Чечетова чи ще когось.

 

                                  Член правління ВОО ВМГО «Демократичний Альянс»

                                                                                                 Р.Ю. Матохнюк

 

                                                                                                           06.12.2011р.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.