Увага! Фальсифікат в аптеках Рівного!

09 грудня 2011, 13:52
Власник сторінки
переводчик, журналист
0
410

Згідно з висновками відділу розслідувань недобросовісної конкуренції департаменту розслідувань Антимонопольного комітету України, нині в аптеках пропонується фальсифікований продукт

Згідно з висновками відділу розслідувань недобросовісної конкуренції департаменту розслідувань Антимонопольного комітету України, нині в аптеках пропонується фальсифікований продукт  - пластир «СанБант».  Цей продукт не є зареєстрований у встановленому порядку, на його упаковці вказано, що він вироблений американською компанією Leinter Inter L.S. з Штату Кентуккі. Насправді, ця інформація є оманливою. Зовнішньо, упаковка пластиру за своїм дизайном ну дуже схожа на пластир САНТАВІК (SANTAVIK) виробництва відомої турецької компанії Бетасан Сан Бант. Саме цей пластир і має на меті зімітувати «СанБант». 
На позаминулому тижні, фахівцями Рівненського регіонального центру з інвестицій та розвитку (Рівненський РЦІР) було здійснено контрольну закупку пластиру «СанБант» у одній з аптек міста Рівне.  Ще раніше – у іншій. Тобто, фальсифікований засіб медичного призначення сумнівної якості перебуває у вільному продажу. Його і зараз можна придбати та скористатися «у медичних та інших цілях». 
Слід зазначити, що недобросовісна конкуренція та порушення прав інтелектуальної власності завдають неабиякої шкоди інвестиційній привабливості України та створюють реальну загрозу для життя і здоров’я її громадян. Ризик особливо актуальний, коли питання стосується підробки лікарських препаратів та засобів медичного призначення. 
Цікавим є і той факт, що на виконання окремого доручення заступника голови облдержадміністрації Олексія Губанова (за поданням Рівненського РЦІР), Управління у справах захисту споживачів у Рівненській області провело перевірку і… такого пластиру у аптеках не виявили, а Управління МВС України в області теж повідомило про його відсутність (ніби у одній аптеці раніше він продавався, а зараз - зась). Обидва ці державні органи (як, зрештою, і регіональний офіс Держлікінспекції) у своїх листах-відповідях за вересень ц.р. переконували облдержадміністрацію та Рівненський РЦІР про створення спільної комісії з контролю на фармацевтичному ринку, про особливий контроль цього питання і т.і. Та факти вперто вказують на інше: нічого ними не було зроблено у цьому напрямку.
З метою захисту прав споживачів та боротьби з недобросовісною конкуренцією, за зверненням керівника Рівненського РЦІР, патентного повіреного України Юрія Трачука від 27.07.2011 року та додаткових матеріалів, Антимонопольним комітетом було проведено детальне дослідження доказів. За результатом чого, Розпорядженням Державного уповноваженого АМКУ С. Нетудихати від 23 листопада 2011 року розпочато справу про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції проти приватного підприємства БФ «Леон-Фарм» за поширення інформації, що вводить в оману. Встановлено, що саме це одеське підприємство займається поширенням пластиру «СанБант» до аптечних мереж.
Тепер на порушника очікують штрафні санкції у розмірі до 5% від його загального річного обороту за 2011 рік.  А це можуть бути сотні тисяч гривень.  
Що ж стосується аптечних мереж, які безпосередньо продають цей пластир споживачам, із незрозумілих для нас причин, жодного покарання досі їм не було. Вони і далі збагачуються за рахунок продажу фальсифікату своїм відвідувачам. Пластир «СанБант» і досі продається. Не вірите? Самі сходіть і переконайтеся у цьому, а я підскажу Вам, куди саме слід зайти!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.