Газові покращення

21 грудня 2011, 09:00
Власник сторінки
Журналист, политолог
0
460
Газові покращення

Сьогодні вночі наші можновладці в особі Президента та Прем'єр-міністра думали-гадали-радились із «двоголовими орлами» Путіним-Медвєдєвим про те, як би так знизити ціну на газ.

Сьогодні вночі наші можновладці в особі Президента та Прем'єр-міністра думали-гадали-радились із «двоголовими орлами» Путіним-Медвєдєвим про те, як би так знизити ціну на газ. Причому знизити, але так, щоб бізнес-пропозиція була вигідна і нам, і вам. Цитата пана Азарова: «Ми готові шукати й компромісні рішення, але насамперед взаємовигідні рішення, щоб вони були вигідні для вас і вигідні для нас. Тому я сподіваюся, що наша сьогоднішня розмова дасть імпульс пошуку остаточного рішення».

Нинішня влада все ще сподівається, що нам вдасться зберегти власну ГТС, і, водночас, знизити ціну на газ. Очевидно, так не буде: або двосторонній консорціум і низька ціна, або ГТС – наша, але ціна на газ – буде щорік вищою. Причому в залучені європейської сторони до газотранспортного консорціуму – не зацікавлені ні наші владоолігархія, ні кремлівська братва.

Вже маємо свіжі приклади того, що відбудеться в разі, якщо таки вітчизняну ГТС таки «здадуть». І тут не важливо на яких умовах: варто дати шматочок, і потім поступово заберуть усе. Як сталося із Білоруською ГТС. Мабуть, не варто нагадувати, якими методами діяла влада РФ, щоб таки отримати газотранспортну артерію сусіда. Цікаво те, що маючи вже «Північний потік», білоруську ГТС і маючи чіткий намір отримати українську – Росія стає не просто монополістом на ринку енергетичних ресурсів, а ще й головним постачальником, лідером усього Східноєвропейського регіону із постачання цих самих енергоресурсів. Більш того, фактично із таким потужним ресурсом, Росія гратиме у власну геополітичну гру, тоді як Білорусь, Україна та інші пострадянські країни – можуть забути на довгий час про регіональне лідерство.

Отже,  2 цікаві спостереження. А саме – як Росія, в особі гігіанту «Газпрому», піклується про свою нову «прийомну дитину» – «Бєлтрансгаз».

Повідомлення перше, яке поширилось у Мережі 2 тижні тому:

«Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін порадив голові Газпрому Олексію Міллеру подумати над підвищенням зарплати співробітникам Бєлтрансгазу - підприємства, яке тепер повністю належить російському газовому гігантові. На думку Путіна, на білоруському підприємстві необхідно в два рази підняти зарплату. "Мабуть, вам потрібно буде подумати над підвищенням рівня заробітної плати, маючи на увазі, що тепер це повністю ваше підприємство. А відповідно до певної категорійності "Газпрому", підприємства подібного роду повинні мати відповідний рівень заробітної плати. Як видно, в два рази вам потрібно буде підвищити рівень заробітної плати в Бєлтрансгазі ", - підкреслив глава російського уряду».

Таким чином, здобувається чужа ГТС, а потім завойовується лояльність персоналу, який працюватиме при новому хазяїні, з вищими зарплатами. Мудро і хитро, зважаючи на внутрішньо економіче становище Білорусі.

Повідомлення друге, свіженьке, вчорашнє:

«Російська компанія «Газпром» перейменує «Белтрансгаз» у «Газпром трансгаз Білорусь». Сторони також обговорили питання інтеграції ВАТ «Белтрансгаз» до Групи «Газпром» і подальшого розвитку підприємства. Було відзначено, що приведення корпоративних вимог, норм і стандартів "Белтрансгазу" у відповідність із прийнятими в «Газпромі» сприятиме суттєвому підвищенню ефективності роботи білоруської компанії.

Ось таким чином і відбувається повна асиміляція певної національної економіки із економікою іншої країни. Причому, зверніть увагу – нібито безболісно, тихо, мирно, всі задоволені.

Однак в даному випадку мова йде про суверенітет держави. А повернення до Радянського союзу станеться саме в такому алгоритмі: шантаж, „вигідна пропозиція”, збільшення долі, асиміляція із економікою сусіда.

Цікаво, що саме зараз заважає Росії отримати у свої руки українську ГТС? Внутрішня слабкість, позиція наших можновладців чи позиція українських олігархів?

Питання ціни на газ не може бути риторичним: рано чи пізно на нього доведеться відповісти вітчизняному політикуму.

Чи може вже для себе вони відповіли на нього?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.