Елітарна криза або людський фактор

05 січня 2012, 11:50
Власник сторінки
Юрист
0
408

Можливо єдине що заважає Україні повністю розкрити свій потенціал як держави - це наше "вміння" робити з простих явищ складні, та навпаки - спрощувати складні явища. Причина - людський фактор.

 При всій повазі та пошани до зусиль вітчизняних експертів, політиків, журналістів, письменників, філософів та просто громадських діячів не можна не побажати щоб вони підвищували свій якісний рівень. Час усвідомити що не тільки твоя активна громадянська позиція може щось змінити, але і важливість грамотності побудови цієї позиції. Може у минулому, коли завдання еліти нашої країни зводилися до збереження української ідентичності у величезній імперії виклики були не такі глобальні, а функції - не такі різноманітні. Такі проблеми як розробка економічної стратегії, корупція, соціальні проблеми, суспільна напруга, відносини держави і суспільства, громадянське партнерство - все це різними засобами вирішувала інша еліта, російська. Але це у минулому, і тепер перед елітою України постали інші завдання, інші виклики. Тепер дії мають не регіональні, а загальнодержавні та міждержавні наслідки. Але на жаль рівень суспільних дискусій і досі залишився на якомусь провінціальному рівні.
 Щоб не бути простим критиком і не повторювати чиїсь помилки скажу конкретно що потрібно робити:
1.Засвоїти назавжди - кожен має свої чесноти. не обов'язково відкрито, але їх треба визнавати.
2.Пам'ятати - усе взаємопов'язано. Треба вміти бачити системний зв'язок.
3.Знати чітко свої тактичні та стратегічні цілі та свою роль. Як людини, як громадянина, як професіонала.
4.Мати від власної гідності та розуміння значення власної відповідальності.
 Треба нарешті навчитися поважати інтереси опонентів, опозиції має розуміти владу, навчитися виходити з наявних ресурсів. І ігнорувати спокусу виправдовувати свої помилки діями опонентів. Навчитися працювати на перспективу.
 Бо чесно, вже огидною. Я розумію і підтримую обурення діями владної еліти але не розумію і не підтримую коли контрдіями завдають шкоди державі як інституту, завдають шкоду перспективним проектам і при цьому ніхто не вважає себе відповідальним за цю шкоду. Опозиція має мати власний план дій як владної еліти. Ніякий "європейський менталітет" без чіткої програми не зробить із опозиції владу. Опозиція повинна більше за інших особистим прикладом показувати що таке дисципліна, порядок та відповідальність. Далі так жити вже не можна.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.