Чого чекати від нового кримінально- процесуального кодекса ?

13 січня 2012, 15:36
Власник сторінки
Адвокат, член Ради Адвокатів міста Києва
0
629

Чи змінить новий кримінально-процесуальний кодекс принциповий підхід до кримінального переслідування, у прокурорів, правоохоронців та громадян ?

Метою кримінального покарання є відновлення соціальної справедливості, виправлення засудженого та попередження здійснення нових злочинів.

Принцип Таліона залишився в минулому, хоча наявність смертної кари є доказом дії цього принципу і сьогодні.

Чи змінить новий кримінально-процесуальний кодекс принциповий підхід до кримінального переслідування, у  прокурорів, правоохоронців та звичайно громадян ?

З точки зору старого кодексу ( діючого на даний момент) то новий звичайно містить кілька доречних новацій, які відповідають світовій практиці та сучасним вимогам до кримінального переслідування. Сюди я б відніс введення нового запобіжного заходу – тримання під домашнім арештом, що має на меті  обмеження волі без поміщення громадянина  в  слідчий ізолятор.

 На жаль,  позитив на цьому закінчується.

Викладач, який читав мені в Університеті  предмет «Прокурорський нагляд», лагідно називав його «прокурорський терор».

 Проект нового кодексу,  на жаль, не  усуває совковий атавізм  у вигляді прокурорського нагляду, а навіть розширює повноваження прокурора при здійсненні кримінального провадження, чим тільки ускладнює роботу того самого слідчого. Натомість світова практика вже давно йде іншим шляхом – прокурор виконує лише функцію підтримання державного обвинувачення в суді , що відповідає принципу змагальності в суді між обвинуваченням та захистом .

 Іншим недоліком цього проекту – це спроба замаскувати народних засідателів під суд присяжних, що неодмінно   ускладнить роботу самого судді . Крім того метою здійснення судочинства судом присяжних по суті громадський контроль за здійсненням  судочинства шляхом безпосередньої участі в ньому. Суд присяжних унеможливить або зведе до мінімум засудження невинних та незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, що сьогодні набуло масового характеру.

Викликає подив і надання права слідчому обстежити житло чи інше володіння особи шляхом таємного проникнення у них !

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: криминал,кримінально-процесуальний кодекс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.