Де навчатися дешевше?

15 січня 2012, 17:36
Власник сторінки
0
643
Де навчатися дешевше?

Ціни на навчання в українських ВНЗ постійно і стрімко зростають. Нині освіта в національних закладах подекуди дорожча за деякі європейські.

          Навчання в найкращих за рейтингами навчальних закладах батьківщини становить 20 – 30 тис. гривень на рік, а то й сягає 40 тис. національних одиниць. Це практично дорівнює цінам у відомих на весь світ британських університетах – Оксфорда та Кембриджа. На сьогоднішній день рік навчання в цих ВНЗ для студентів з країн ЄС обходиться в 3-4 тис. євро.

        15 грудня в офісі однієї освітньої компанії відбулася презентація програм підготовки бакалаврів і магістрів в країнах Східної та Центральної Європи. Менеджер компанії розповіла про особливості навчання, вимоги до вступу, відмінності між програмами навчання за кордоном та їх приблизну вартість.

         Сучасну освіту за цінами, порівнянними з українськими, наші студенти можуть отримати в Польщі. Наприклад, рік у Варшавському психологічному університеті обійдеться у 1400 - 1800 євро на рік. У Варшавському технологічному університеті – 1800 - 2200 євро.

          Найдешевшими вважаються університети Німеччини. Рік навчання в більшості ВНЗ коштує 1000-1200 євро. Для талановитих студентів, які до того ж володіють німецькою, ВНЗ пропонують безкоштовне навчання.У Чехії іноземні студенти мають можливість навчатися також безкоштовно. Для цього потрібно лише вивчити місцеву мову і вступити в державний ВНЗ. Для бажаючих слухати лекції англійською, чеські університети пропонують таку можливість. Однак ця послуга платна, обійдеться в середньому в 2000 євро на рік.Середня вартість вищої освіти в Болгарії складає ? 1500/семестр, Угорщині  - ? 2500/семестр, Греції - ? 2500/семестр.

         У країнах Євросоюзу якісна вища освіта куди більш доступна для широких верств населення, ніж в Україні. На заході – повідомляє менеджер компанії - для вступу в університет необхідно лише наявність задатків у дитини. На оплату річної вартості навчання середньостатистичної європейської сім’ї достатньо частини сукупного місячного доходу.

          Крім того, отримати необхідну освіту дозволяють вигідні кредитні програми.Рівень доходів населення у нашій країні в рази нижчий, ніж в Європі, а вартість освіти – порівнянна із західною. Програми кредитування студентів розвинені поки що слабко, винагороди банків за користування такими позичками досягають 30-40% річних.

          Вітчизняні навчальні заклади і фінансисти в даний час, по-суті, прагнуть експлуатувати батьківські почуття дорослого населення. Адже заради забезпеченого майбутнього своїх дітей велика частина українців готова відмовляти собі навіть у найнеобхіднішому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.