Питання номер один

22 лютого 2012, 09:05
Власник сторінки
0
380

Порядок денний для громадянського суспільства

    Кожний хто займається громадською діяльністю і хоча би один раз проводив збори, конференцію чи круглий стіл  знає, що ефективність таких заходів в першу чергу залежить від чіткого визначення мети і   пріоритетності та актуальності  питань порядку денного.

    Чи відбудуться нарешті в Україні довгоочікувані якісні зміни буде залежати від того чи зможе громадянське суспільство, активність якого в останній час помітно збільшилась, сформувати для себе оптимальний порядок денний. В іншому разі  творча соціальна енергія, яка поступово накопичується, в черговий раз буде просто розтрачена.

    Щоб запобігти такому розвитку подій, у найближчий час, в середовищі громадських лідерів, експертів та всіх небайдужих громадян має відбутися активна дискусія з визначення цих питань порядку денного.

    Моя пропозиція щодо формулювання питання номер один порядку денного - збереження та подальше утвердження справжньої політичної і економічної конкуренції.

    Аргументи до такої пропозиції очевидні. Розвиток в демократичному суспільстві може відбуватися лише за умови існування справжньої  конкуренції.

     Конкуренція, як відомо, означає вільний розвиток альтернатив і їх відкрите змагання між собою. Внаслідок чого суспільство отримує нові, більш якісні рішення політичних і соціально-економічних проблем. Саме політична конкуренція спонукає політиків бути відповідальними і керуватися у своїй діяльності не лише власними інтересами, а й інтересами виборців.

    Разом з тим, необхідно чітко усвідомлювати, що демократичне суспільство постійно перебуває під загрозою зниження або навіть  фактичного нівелювання конкуренції. 

    Якщо ми хочемо зберегти українське суспільство відкритим і здатним до розвитку, мусимо пильно стежити за тим, щоб політичні сили які прагнуть  знищення конкуренції, не досягли своєї мети.

      У парламентській виборчій кампанії 2012 року, важливішим за перемогу тієї чи іншої партії, є формування за її наслідками політичного середовища у якому зберігатиметься реальна конкуренція.

       Адже, як вже було підкреслено, лише  конкуренція, а не яскраві обіцянки різних політиків забезпечить зростання добробуту громадян та розвиток українського суспільства.

      Тому збереження та подальше утвердження справжньої політичної і економічної конкуренції, на даний час, найважливіше завданням громадянського суспільства.

       Лише завдяки  спільним та усвідомленим зусиллям якомога більшої кількості представників громадянського суспільства на місце тіньової корупції і зради, адміністративного тиску та безвідповідальності нарешті прийде справжня, чесна та відкрита політична конкуренція. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.