Кому «епоха Відродження» кам'яного вугілля, а кому - «зелена» революція

28 лютого 2012, 15:32
Власник сторінки
0
676
Кому «епоха Відродження» кам яного вугілля, а кому - «зелена» революція

Опалення ценетральної районної лікарні альтернативним паливом (пелетами)

Поки у владних колах натякають на початок «епохи Відродження» кам`яного вугілля в Україні, в регіонах, де його і не забували, з радістю готові  частку вугілля у своєму енергетичному балансі зменшити

 Для низки районів Одеської області, де природний газ так і не з`явився, вимога Президента і Уряду щодо заміщення газу в бюджетній сфері іншими, місцевими видами палива, скоріше, може перекладатися на співвідношення вугілля і місцевого палива. А що тут, на півдні України, є місцевим паливом? Звичайно, біомаса – відходи аграрного виробництва: обрізки виноградної лози та гілля фруктових дерев, лушпиння соняшника, солома зернових культур, стебла кукурудзи тощо. Всього цього тут вдосталь, тоді як вугілля доводиться завозити здалека. Якість його не найкраща; ціна, як для скромних місцевих бюджетів, нині зависока; та й про шкоду для природи і людей не варто забувати – адже на вугіллі працюють котельні дитячих садків і шкіл, лікарень.

І ось саме для одного з лікувальних закладів Арцизького району Одеської області вугільна епоха, здається, завершилася. Ще в липні 2011 року комунальне підприємство «Одеська обласна енергозберігаюча компанія» Одеської облдержадміністрації запропонувало Арцизькій районній владі скористатися можливостями, які надає Регіональна програма енергоефективності на 2010-2014 роки. Йшлося про реконструкцію котельні центральної районної лікарні. Реалізація проекту передбачалася за рахунок інвестора - ТОВ «ЕкоРесурсЕнерго» - на умовах державно-приватного партнерства. Ця форма співпраці між державою та бізнесом останнім часом набуває все більшої популярності.

Керівництво району проаналізувало пропозицію та підтримало її, підписавши з інвестором усі необхідні документи. ТОВ «ЕкоРесурсЕнерго» взяло в оренду у місцевої громади приміщення котельні, яка обігріває лікарню; за власний рахунок закупило нове обладнання; встановило його; підготувало персонал.

Енергетичні комплекси українсько-чеського підприємства «Ройек-Львів» змонтували за півтора місяці. І ось 17 січня 2012 року, без зупинки старої системи, ЦРЛ перевели на нову систему виробництва теплової енергії. Тепер лікарня опалюється не вугіллям, а пелетами, подрібненою і висушеною біомасою, торфобрикетами. При ціні вугілля 1600-1800 грн за тонну біопаливо обходиться майже вдвічі дешевше. Новітні енергозберігаючі насоси та інша котельна техніка, встановлена тут, дозволяє знизити і витрати електроенергії - втричі. Вартість тепла складає тепер всього 619 гривень за одну ґіґакалорію. Для бюджетних установ Одеської області, або навіть і всієї країни, це, практично, найнижча ціна на сьогодні. При економії для районного бюджету в 20 % або приблизно 300 тисяч гривень, інвестор планує окупити нове обладнання за три роки, а далі отримувати значні прибутки. Натомість в лікарні позбуваються клопоту, як завезти і зберігати паливо і як нарешті отримати якісне тепло. Тим часом місцева влада пильнує, щоб за якісні послуги теплопостачання тим не менше бюджет не переплачував. Модель державно-приватного партнерства передбачає захист інтересів як інвестора, так і держави. Органи місцевого самоврядування погоджують тариф і тим самим контролюють інвестора, щоб той не підвищував вартість теплової енергії.  

Перший місяць роботи модернізованої котельні, до того ж в умовах сильних морозів,  пройшов добре. Тепер, з новою технікою, тут тепло і чисто. З одного боку стоять вже давно холодні два старих вугільних котли (фото 1), що залишились як резервні, а з іншого працюючі — пелетні (фото 2). Паливні гранули - спресована без додавання шкідливих клеючих речовин суха біомаса – на відміну від вугілля, дає тепло краще, а відходів натомість значно і значно менше (які, до речі, теж згодяться в якості добрив). Викиди у атмосферу від спалювання пелет так само не йдуть у ніяке порівняння з викидами від спалювання вугілля, що покращує екологію в районі лікарні. Не лише дихати, а й працювати в такій котельні стало легше. Котельне обладнання керується електронікою. Системою передбачено автоматичне спалювання необхідної кількості біомаси для підтримання заданого температурного режиму в будівлі. Зараз пелети закуповують в Одесі, але найближчим часом запрацює пелетний завод в Арцизькому районі. І це зробить роботу нової котельні ще більш рентабельною. Підвищення енергоефективності – не самоціль, не «мистецтво заради мистецтва». Цей процес має активізувати інший – зниження витрат на опалення бюджетних об`єктів. Але такий процес, щоб це було водночас цікаве і інвестору, щоб він мав стимул впроваджувати технічні і технологічні новинки. В будь-якому разі ця «кухня» залишається за кадром для пацієнтів, лікарів, обслуговуючого персоналу лікарні. Вони тепер перебувають в теплі, а це не може не позначитися на якості лікування і швидкості одужання. Виходить, що модернізація звичайної вугільної котельні це не лише технічний, а й соціальний проект. Тому порада проста – якщо хочете будь-де покращити соціальний клімат, впроваджуйте енергозберігаючі заходи. Немає коштів? Залучайте приватного інвестора – лише створіть для нього зручні умови. Результат не примусить на себе довго чекати.

Що стосується «героїні» нашої статті – ось вони, щойно отримані перші цифри по першому місяцю роботи котельні на твердому біопаливі в Арцизькій ЦРЛ: за даний період було вироблено 275 Гкал теплової енергії. Якщо перевести цю цифру у гроші та помножити на кількість днів опалювального сезону, то очікувана економія вже складе 35 % або 530 тис. грн. Ми гадаємо, район знайде куди витратити півмільйона гривень, які практично лежали під ногами, у вигляді відходів біомаси, і які тепер перетворюються у гроші завдяки вдалому прикладу співпраці держави і приватного інвестора. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.