«Порочна» система Азарова

29 лютого 2012, 16:18
Власник сторінки
0
741

Про політику затягування пасків голосніше за все кричать ті, хто носить підтяжки.

Микола Азаров відверто здивував мене.  Пропрацювавши два останні  роки прем’єр-міністром він, нарешті, помітив, що соціальні пільги в Україні отримують не ті, кому вони потрібні, а «надмірна майнова нерівність є гальмом розвитку».

Азаров послався на дослідження вчених, які підтверджують, що 10% найбідніших громадян України отримують 2% обсягу соціальних пільг. «10% найзаможніших громадян отримують 22% соціальних пільг. Тобто в 10 разів більше. Це парадокс. Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути", - заявив Азаров.

Таке зізнання виглядає ще дивнішим, якщо згадати данні Рахункової палати України, де зазначається, що рівень бідності у нас  тільки за період з січня по вересень 2011 року зріс на 0,4%  до 26,4%, або 12,5 млн. людей.

Рішення проблеми, виявилось не менш дивним, аніж її «новизна». Микола Азаров доручив профільному міністерству соціальної політики зробити аналіз усіх видів соціальної допомоги та «спростити і осучаснити» цю систему.

Чомусь одразу згадалось, як чорнобильцям пообіцяли збільшити виплати, а натомість деяким їх навіть скоротили. Тому усім громадянам України треба бути принаймні морально готовими до того, що вони можуть потрапити до категорії «осучаснених», а враховуючи рішення Конституційного суду щодо ручного керування соціальними виплатами, на них просто може не вистачити коштів.

Відверто кажучи, я боюся спостережливості та активності нашого прем’єр-міністра. Якщо з таким саме запізненням він побачить економічні проблеми, то рятувати щось вже буде запізно. За підсумками 2011 року в Україні свою реєстрацію ліквідували 245 тис. 83 підприємства, а подали заяви на реєстрацію лише 176 тис. 728 осіб. Таким чином чистий «відтік» підприємців у масштабах країни склав майже 70 тис. осіб. 

Сьогодні для зменшення навантаження на бюджет потрібно не скорочувати соціальні видатки, а стимулювати надходження до бюджету, створюючи умови для розвитку бізнесу. Одначе у нас, як хтось з відомих сказав, про політику затягування пасків голосніше за все кричать ті, хто носить підтяжки.

Єдиним правильним виходом для України є створення інвестиційно привабливого клімату та стимулювання власного виробництва. Наповнюватися бюджет має не за рахунок збільшення податкового тиску та штрафних санкцій, а за рахунок збільшення самозайнятих осіб, які створюють робочі місця для себе та інших. Тоді не доведеться просити Конституційний суд узаконити абсурдні рішення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Азаров,социальные выплаты,вперед
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.