ДТП – неприємність, яка іноді трапляється.

12 березня 2012, 08:43
Власник сторінки
Адвокат
0
533

Поради адвоката, що робити у випадку ДТП

До мене часто звертаються люди, які потрапили в ДТП. Проблемою для більшості з них є не сам факт ДТП, а те що вони самотужки намагалися вирішити ситуацію не повною мірою розуміючи свої права, можливості і алгоритм необхідних дій. Таким чином мимоволі завели ситуацію не в той бік, в який прямували. Що я маю на увазі? В більшості випадків учасників ДТП декілька, а зважаючи на спритність «наших» людей, винним на папері, та й у судових рішеннях, може залишитися не той хто справді спричинив ДТП.

                Тож як казав один відомий адвокат: «Если ты сам себе адвокат, твой клиент идиот». Щоб уникнути ситуації коли ви залишаєтесь в дурнях при, для Вас очевидній, власній правоті, слід виконувати декілька простих правил, можливо вони вам допоможуть.

1.       Завжди возіть з собою брошурку «правила дорожнього руху», бажано свіжу а не за 99 рік). Також в машині мають бути ручка та записник, або кілька чистих листів паперу для записів.

2.       Майте роздруковану главу 10 Кодексу України про адміністративні правопорушення – яка називається АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ НА ТРАНСПОРТІ, В ГАЛУЗІ ШЛЯХОВОГО ГОСПОДАРСТВА І ЗВ'ЯЗКУ. Офіційний текст можна подивитись тут: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/print1331539431492556

Це збереже ваші нерви від свавілля міліції, яка іноді розповідає про покарання які не передбачені нормативними документами, мета таких дій зрозуміла (налякати і отримати хабара).

3.       ДТП це завжди стрес, щоб там не казали. Тому необхідно перш за все подзвонити людині, яка може вам підказати щось, заспокоїти і т.д. (бажано мати телефон адвоката який виїде на місце пригоди.)

4.       Не чіпайте автомобіль. Де він зупинився, хай там і стоїть. Організуйте об’їзд.

5.       Перевірте чи немає постраждалих викличте швидку, міліцію.

6.       По можливості фотографуйте все довкола. (Знаки, дорожню розмітку, машину іншого учасника і її положення на дорозі). Постарайтесь одразу ж записати данні людей (номер мобільного), що бачили як все сталося (можливо вам знадобляться свідки). Записуйте номери автомобілів, страхових полісів і  т.д. Запам’ятайте обличчя людей що управляли автомобілем, винній може утекти  і ви ніколи не доведете його  провину (в тому що тепер автомобілем може керувати невизначене коло осіб є й свої мінуси).

7.       Якщо у вас немає відео регістратора, можливо він є в автомобілі, що рухався позаду або навпроти вас. Також багато камер у центрі міста, на заправках, біля банків, магазинів і т.д. – визначтеся з тим, де ви знаходитесь і зверніться за записом з камер відеоспостереження до (власників, адміністраторів, охорони і т.д.) – це варто зробити протягом доби,  оскільки деякі записи оновлюються протягом 24 годин.

8.       Якщо ви викликали міліцію, подумайте, що ви маєте писати в протоколі (в цьому вам допоможе п. 1).

9.       Читайте уважно, від початку до кінця, документи які підписуєте.

10.   Не забудьте подзвонити в свою страхову компанію, а потім і написати заяву . Більшість компаній не виплачують відшкодування без письмової заяви. І також вважайте, що термін подачі заяви про ДТП, зазвичай, не перевищує 3 дні.

11.   Ходіть на судові засідання по адміністративним справам пов’язаним з ДТП, або відправляйте свого представника, попередньо озброївши його Довіреністю, повною інформацією і бажано мінімальним поясненням чому Ви вважаєте себе не винними.

Дуже важко описати якийсь універсальний рецепт поведінки для водія який потрапив у ДТП. Тому що його просто не існує. Кожна ситуація індивідуальна, і кожну ситуацію можливо вирішити у свій спосіб. Від прийнятого рішення залежить те, у скільки в кінцевому випадку Вам обійдеться дане ДТП. Майте на увазі, почастішали випадки заниження сум страхового відшкодування. Ви маєте право на проведення власної експертизи збитків від  ДТП.  Це окрема не менш  цікава тема для обговорення. Проте Ви маєте знати свої права щоб мати можливість їх захистити.

Якщо, не дай боже, в ДТП хтось отримав тілесні ушкодження, негайно викликайте адвоката. Не підписуйте нічого, не давайте ніяких пояснень. Траплялись випадки, коли зацікавлені особи на рівному місці умудрялися зробити кримінал. Ви можете бути самим (-мою) розумним, але не жартуйте з власною долею і перестрахуйте себе. Відсидіти з десяток років це не той подвиг, за який вас поважатимуть діти.

Будьте обережними і не потрапляйте в ДТП.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.