Міфи і факти про Літаючих козаків

19 березня 2012, 08:33
Власник сторінки
журналіст
0
2074
Міфи і факти про Літаючих козаків

Ви знали, що під час "Холодної війни" над Америкою літали надзвукові винищувачі з українським гербом на фюзеляжі?

Сьогодні випадково натрапив на чорно-білу фотографію явно ненашинського вояки з нашим тризубом на формі. Під фото був напис про те, що це: "один з пілотів - українців В`єтнамської війни з ескадрилії "Літаючі козаки" американських надзвукових літаків 66С." Звучить дуже гордо, чи не так? Особисто мене, коли читав цей коментар, аж підперла гордість і я вирішив дізнатися більше про історію ескадрилії "Літаючі козаки".

Пілот війського-повітряних сил США Степан Олека

Виявилося, що автор цього коментаря не помлився тільки в тому, що цей чоловік пілот і, що він брав участь у В`єтнамській кампанії. Що ж до інших фактів, вони є суцільним непорозумінням і перебільшенням. Насправді, на цій фотографії увіковічнено американського громадянина під час проходження ним навчання на базі Вебб військово повітряних сил США у штаті Техас. Ніякої екандрилії "Літаючих козаків" не існувало, так само, як і американських надзвукових літаків 66с.

Як Ви думаєте, для чого людина придумала для фотографії американського курсанта з тризубом на формі цей героїчний недостовірний опис? Мені здається, щоб інші українці, коли їм на очі потрапить знимка і коментар до неї, почали пишатися своїми співвідчизниками. Я, наприклад, почав, однак, коли став шукати інформацію про ескадрилію Літаючих козаків, зрозумів, що це нечесна національна пропаганда, яка принесе більше шкоди ніж добра. Чому?

По-перше, людина, яка прочитавши ці рядки, вирішить сяйнути розумом і пізнаннями буде вводити в оману інших громадян, а це вже погано. Рано чи пізно, хто розкаже про ескадру козаків, які воювали у В`єтнамі, якомусь фанату історії і... пошиється в дурні. В кращому випадку, така особа виставить себе необізнаною. В гіршому, - хвальком, представником нації, якій потрібно придумувати небелиці щоб було чим пишатися.

По-друге, коли я шукав інформація про "Літаючих козаків", виявилося, що реальна історія цих пілотів не менш вражаюча, ніж вигаданий підпис під фотографією.

Факти про "Літаючих козаків"

1. "Літаючими козаками" називали себе курсанти військової авіації США класу 66с, які проходили підготовку на базі Вебб, штату Техас. Ця група складалася з 48 осіб, серед яких був лише один представник української діаспори - Степан Олека. Відзнакою класу 66с був червоний тризуб на чорному тлі. Це зоображення пілоти носили на формі, таке ж було намальоване на їхніх навчальних літаках.

2. Ідею зробити тризуб відзнакою класу запропонував Степан Олека. До речі, саме він, а не "один з пілотів - українців В`єтнамської війни" зоображений на фотографії, яка гуляє інтернетом. Під час навчання, чоловікові доручили придумати символіку для їхнього класу. Степан запропонував обрати тризуб.

В часописі української діаспори "Свобода" за 1989 рік є стаття в якій розповідається, що для затвердження відзнаки Степану потрібно було представити командуванню бази її історію. Спільно з колекціонером геральдики і відзнак Орестом Городицьким із Чікаго хлопець підготував біографію тризуба. В ній сказано, що тризуб - це герб міфічного бога морів Нептуна-Посейдона, який прийняв за свій український князь Володимир Великий. Саме цей князь охрестив свій народ і роками захищав країну і Європу від варварів.

Командуванню бази та колегам Степана цей символ сподобався. Щоб повністю йому відповідати, хлопці почали називати себе "Літаючими козаками".

3. Степан Олека ніколи не був на території України. Він народився і виріс в Чікаго. Про наш герб він дізнався від своїх батьків, які були активними учасниками діаспори і теж народилися в США.

4. Пілоти, які під час навчання називали себе "Літаючими козаками", спільно провели понад 10 тисяч бойових операцій у В`єтнамі.

5. Степан Олека ввійшов в історію не тільки, як пілот винищувача, який розмістив на американських літаках український герб. З ним пов’язаний рекорд ведення психологічної війни. Наприкінці в’єтнамської кампанії, на літаку «Ю-10» спеціально пристосованому для психологічної боротьби, він сім годин передавав ворогам заклик здатися над територією на захід від Сайгону. Того дня у полон без бою взяли більше 100 вояків північно-вєтнамської армії, що до тепер вважається найбільшим успіхом психологічної війни у всій вєтнамсій кампанії.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: история
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.