Лобіст малого та середнього бізнесу?

26 березня 2012, 12:50
Власник сторінки
Предприниматель.
0
550

Чи можна сказати, що МСБ бізнес здобув унікальний шанс отримати в особі Петра Олексійовича саме того лобіста, якого потребували підприємці?

Малий бізнес в Україні завжди був «бідним родичем». У першу чергу завжди вирішувалися проблеми великого бізнесу. Всі програми розвитку та все законодавство, пов'язане з оподаткуванням, в першу чергу були спрямовані на сприяння великому бізнесу. Найяскравіше це проявилося в процесі розробки Податкового Кодексу. Якщо згадати, то саме протест підприємців викликав річну відстрочку у прийнятті розділу про спрощену систему оподаткування. Підприємці не прийняли початковий варіант спрощенки, бо він суттєво погіршував умови для ведення їх діяльності. І взагалі, прийнятий Податковий Кодекс до цих пір є однією з проблем, яка перешкоджає нормальному та динамічному розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ). Кодекс критикують і ще довго будуть критикувати за ті прогалини, огріхи, неточності і недолугості, які він містить. Як це виправити? Звичайно ж внесенням змін до нього, керуючись, в тому числі, і пропозиціями самих підприємців. Для цього необхідний постійний зворотній зв'язок між владою та підприємцями.

Але як підприємцям достукатися до найвищого законодавчого органу зі своїми пропозиціями. І більше того, щоб ці пропозиції були розглянуті і прийняті у вигляді змін до існуючого законодавства? У малого і середнього бізнесу ніколи не було свого лобіста на державному рівні. І це правда.

Цілі та діяльність малого та середнього бізнесу повністю відповідають національним інтересам України. Мільйони зайнятих в малому бізнесі українців працюють, створюють робочі місця, живуть, платять податки і бачать своє майбутнє виключно в Україні. Підприємець є частиною громадянського суспільства (місцевих громад), причому найбільш економічно активної та успішної її частиною, крім цього, самодостатньою і менш залежною від різного роду криз на відміну від великого бізнесу. Хіба це не є підставою для того, щоб лобіювання інтересів підприємців мало державний пріоритет?

Після прийняття рішення очолити Міністерство економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ) Петро Порошенко оприлюднив на своїй особистій сторінці у соціальній мережі план дій на посту міністра. Він включає 12 пунктів поділених на 3 блоки. І хоча весь план заслуговує на увагу, але особливу зацікавленість підприємців заслуговує блок В:

«Свобода підприємницької діяльності. Підтримка національного виробника, забезпечення сприятливого ділового клімату, створення нових кваліфікованих робочих місць.

 - захист бізнесу від силового тиску, ліквідація можливостей безпідставного втручання правоохоронних органів у господарську діяльність. Введення фінансової відповідальності за завдання економічної шкоди.

 - спрощення системи реєстрації прав власності. Відкритий доступ до ЄДРПОУ. Організація роботи чиновників з підприємцями за принципом «прозорого офісу».

 - дерегуляція ведення бізнесу, скорочення переліку, спрощення порядку та зниження вартості надання послуг органами державної влади та державними підприємствами.

 - реформування ринків енергетичних та продовольчих ресурсів у відповідності із європейськими стандартами та критеріями екологічної безпеки».

Чи можна сказати, що МСБ бізнес здобув унікальний шанс отримати в особі Петра Олексійовича саме того лобіста, якого потребували підприємці? А чому би ні? І реалізація цього шансу у великій мірі залежить і від підприємницького середовища. Ми чекаємо коли Держава розвернеться до малого бізнесу іншим місцем ніж тепер. І при цьому варто зазначити, що і великий бізнес повинен теж стати стратегічним партнером малому. Виходить, що новий міністр МЕРТ, як представник великого бізнесу, може стати найбільш відповідною кандидатурою для лобіювання інтересів МСБ на державному рівні.

Петро Олексійович, ми помітили ваш сигнал та готові відповісти. Ми готові до конструктивного діалогу без політики, в основі якого буде відстоювання інтересів підприємців і ми готові надавати свої пропозиції для розвитку свободи підприємницької діяльності, захисту бізнесу, створення позитивного іміджу підприємництва та соціальної відповідальності бізнесу.

Голова «Асоціації приватних роботодавців», Олександр Чумак.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.