‘Регіонал’ьні тушки

11 квітня 2012, 05:58
Власник сторінки
0
438

Ця стаття є спробою дослідження або своєрідним дайджестом ситуації із «тушками» у регіонах.

Коли ми говоримо про політичні «тушки», то зазвичай маємо на увазі депутатів Верховної Ради. Часто забуваємо, що Верховна Рада – це лише пік айсберга під назвою «продажна політика». Ця стаття є спробою дослідження або своєрідним дайджестом  ситуації із «тушками» у регіонах.

 

У кожній області ситуація є своєрідною, але схема «закупівлі» депутатів залишається єдиною : із опозиційної партії депутат чи група депутатів переходить у певне, начебто міжфракційне  об’єднання, яке ж звісно є провладним, і звісно не із альтруїстичних мотивів. Методологію добору тушок нинішня фактична влада відпрацювала чудово, починаючи від парламенту – закінчуючи депутатами місцевих рад. Це дало змогу отримати потрібну більшість  у цілому ряді місцевих рад, де своїми силами їх утворення було неможливим.

 

За повідомленням ТСН,  у жовтні минулого року 8 депутатів  Хмельницької обласної ради  з фракції Блок Юлії Тимошенко написали заяви про вхід до провладної депутатської групи «Будуємо Хмельниччину разом».  Як повідомив голова обласної організації ВО «Батьківщина», народний депутат України Василь Кравчук,  ці особи автоматично поставили себе поза партією. Депутатська група у Хмельницькій облраді «Будуємо Хмельниччину разом» створена депутатами з фракцій Партії регіонів, Народної партії та «Сильної України» і нараховує 61 штуку відданих штиків. Керівником групи є депутат від Партії регіонів, голова Хмельницької облдержадміністрації Василь Ядуха.
В  грудні 2011 року на позачерговій сесії Вінницької обласної ради фракція Партії регіонів у обласній раді поповнилася новими тушками. Позафракційні Микола Кучер і Віталій Бень, а також Василь Федоришин увійшли до фракції Партії регіонів на підставі особистих заяв. Микола Кучер - голова обласного осередку Української народної партії, директор ЗАТ «Зернопродукт», був обраний від УНП.  Віталій Бень обраний від Народної партії (Литвина). Василь Федоришин від Соціалістичної партії.

 

Серед перебігання депутатів буває не лише маршрут «опозиція – влада», а й опозиційні партії «обмінюються кадрами». Прикладом є ситуація на Волині, де колишній член волинської організації, екс-лідер волинського осередку «Студентської Свободи» пішов до партії «Фронт Змін», – про це інформувало інтернет-видання «Волинська правда».

 

Ситуація із «тушками» торкнулася Полтавської обласної ради нинішнього скликання. Спочатку депутат Олег Кулініч написав заяву про вихід з партії «ВО «Батьківщина» за власним бажанням та склав із себе повноваження голови Зіньківської районної партійної організації. Після чого він забажав вийти із фракції БЮТ в обласній раді.

 

В січні цього року стало відомим також те, що і в Сумській міськраді склалася подібна ситуація.  Володимир Діхтяр, Олександр Боженко, Олександр Малюк та Віктор Гордієнко  вийшли зі складу фракції ВО «Батьківщина» в Сумській міськраді і створили депутатську групу «Єдність».

 

Як відомо, колишніх бютівців та частину нац-демів в обласному КОД контролює, гуртує і надихає колишній бютівець і регіонал, колишній голова облради, а тепер фронтозмінівець і голова земельної комісії облради Володимир ТОКАР. Це унікальний суб’єкт української політики під прапорами Арсенія ЯЦЕНЮКА – вищої освіти не має, натомість має туманно-кримінальне минуле, дружить з кандидатами від влади Дашутіним і Деркачем, колотить воду у обласному КОД і прагне іти до парламенту за списком БАТЬКІВЩИНИ яку він зрадив у найвідповідальніший момент. У виборців однозначно виникне питання, яким чином лідер опозиційного Фронту Змін міг очолити саме цю «хлібну» земельну комісію в обласній раді, де абсолютну перевагу мають регіонали? Виглядає, що є домовленості, може навіть без узгодження з Лідером Фронту Змін. До речі, саме деркач підтримував Токаря на керівника облради після останніх виборів, а після провалу його кандидатури він і прибився до Фронту Змін.

 

У Рівненській міськраді теж сталися певні несподіванки. 23 лютого була створена провладна група «Рівне»,  яка відразу влилась до контрольованої міським головою більшості на чолі з Партією регіонів. Склад групи «Рівне» : представники владної  партії і щонайцікавіше, - представники ( їх уже виключили з лав свої партій) «Батьківщини», «Фронту Змін» і «УДАРу».

 

В Житомирській міськраді теж не обійшлося без «тушок», місцева коаліція доповнюється перебіжчиками із «Батьківщини»,  на даний момент їх лише двоє.

 

Вищенаведені факти лише частина того процесу, який відбувається, адже це факти, які стали відомими ЗМІ. Також слід не забувати, що є ще безліч райрад, і часто ситуація з ними має щось подібне із Верховною Радою, обласними і міськими радами.

 

Про процес підкупу депутатів вже було сказано багато у різних центральних і регіональних ЗМІ. Тому на цьому зосереджуватись вже не потрібно. Процес іде і вплинути на нього майже неможливо. Все було б без інтриги та є одна пікантна деталь - вже на носі старт передвиборчої кампанії. Не простих парламентських виборів, а вже з присмаком минулого і зі старими-новими схемами – з мажоритарною. Як розстановка сил у регіонах впливатиме на ці події, і як вже після виборів влада зможе застосувати свою добре випробувану технологію  «тушкування» залишається головною інтригою осені…

 

ВАСИЛЬ ШЕВЧЕНКО

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.