Чому затягувати паски під час кризи не можна.

14 травня 2012, 10:01
Власник сторінки
Адвокат
0
481

Чому затягувати паски під час кризи не можна.

Я не гуру економіки і не претендую на істинність в останній інстанції. Проте виходячи з загальної логіки і принципів за якими будується більшість суспільно-економічних моделей сучасності можу сказати наступне:

1.       Гучні заяви деяких політиків про затягування пасків (мається на увазі менше витрачати коштів) – позбавленні сенсу. Гроші мають обертатися: а) швидко б) в достатній кількості. Коли ми менше витрачаємо значить хтось менше заробляє і відповідно сам менше витрачає. Виходить замкнене порочне коло. При такій системі гроші з обороту виймаються, їх стає менше і через відтермінування покупок вони сповільнюють своє обертання. Це впливає на ріст ВВП – по відношенню до періоду, коли «паски трималися на штанях» вільно, ВВП зменшиться. Наслідки спрогнозуйте самі , від падіння зарплат до неспроможності Держави виконати соціальні обіцянки.

2.       Кредити. Всі говорять про те, що винен ринок нерухомості, він мовляв припинив рости і врешті обвалився. Тепер квартира яку купували за 180 000 не коштує і 80 000 при цьому вклавши кошти, люди залишаються винними з начну суму за нерухомість у заставі. Побутує ще й такий вираз: «от  раніше ми заробляли було чим розрахуватися, а зараз…» Чому заробляли? Тому що, були товари і послуги, були гроші і все купляли все продавали. Зараз грошова маса, яка знаходиться в обороті зменшилася – відповідно на те ж число суб’єктів господарювання при тому ж співвідношенні часток на ринку приходиться менша доля прибутку. А отже, витрачаючи менше ми приводимо себе в ще більш скрутне становище.

Які я бачу шляхи виходу з кризи. Кажуть: «Криза в головах», і значною мірою це висловлювання влучне. Напевно, найяскравіше видно як працює ринок на прикладі фондової біржі. Відкинувши все зайве можна побачити дві людські риси страх та жадібність, саме вони переміщають криву попиту та пропозиції по шкалі ціни та часу. Решта ринків працює плюс-мінус так само.  ТОМУ потрібно відмовитися від проблемних активів, найкращий шлях зайти в процедуру банкрутства. Немає сенсу платити 100 000 за те що сьогодні коштує 50 000. Нехай проблемний актив стане проблемою банка, а не вашою. Коли в банків набереться достатньо проблем, вони активніше їх вирішуватимуть. Клин клином вибивають. Витрачати кошти потрібно всім, але з розрахунку того, що інвестиції будуть більшими за власне споживання. На національному рівні започаткувати «грандіозне будівництво», але не соціальних а комерційних програм. В історії багато випадків коли саме «будівництво століття» витягувала економіку з дна, але як показує практика ще ніхто жодного уроку в історії не взяв, і тим більше нічого не навчився. Комерційних значить не стадіон до євро 2012, а космічний супутник для здачі в оренду, літаки, кораблі, трубопроводи, і т.д. Також потрібно збільшити грошову масу, що обертається і забезпечити її рядом економічних свобод, для швидкості обертання. Можливо потрібно буде вдатися до непопулярних методів, розвивати економіку, а не роздувати соціальні зобов’язання заради перемоги на виборах. Інакше, з такими «перемогами», поразка здаватиметься за щастя.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.