Без сну і без здоров'я

17 травня 2012, 19:40
Власник сторінки
0
797
Без сну і без здоров я

8-годинний сон визначає рівень здоров'я сучасної людини

Перші  грози та цвітіння бузку в наш час вже не надихають на романтичні подвиги. Усе, про що думають студенти, - як би нарешті скласти іспити та досхочу відіспатися. В період суцільних дед-лайнів сон стає джерелом натхнення: ще одне питання вивчу і піду спати.

Якщо наші батьки років з 20 тому спати не могли хіба що від безсоння, спричиненого філософськими роздумами про життя і кохання, то теперішнє покоління не спить з власної волі. Інтернет, нічне соціальне життя, навчання в умовах форс-мажору через Євро-2012 – ось ті фактори, які перетворюють нас на людство безсонного світу.  

Уявити собі ніч без сну складно, але реально. Особливо коли ти знаєш, що завтра іспит, а перед тобою 75 питань, відповіді на які ти повинен знати. І як би кожен з нас не звинувачував себе у тому, що відкладав усе на потім, факт залишається фактом.

Відсутність сну з власної волі для тих, хто це пережив, на все життя залишається найгіршим спогадом.

Дарина, економіст: «Коли довго не сплю, мій організм взагалі себе ніяк не відчуває. Усе, що роблю, робиться автоматично і бездумно. Думки лише про сон і все, що з ним пов’язано: ліжко, подушка, ковдра…».

Дмитро, студент: «Коли я довго не сплю, я хочу спати».

Вероніка, секретар: «Спочатку почуваю себе, немов п’яна, реакція сповільнюється. Якщо і далі не сплю, починаються галюцинації, перетворююсь на зомбі і нічого не розумію із того, що відбувається навкруги. Але врешті-решт організм своє отримує».

Ганна, студентка: «Коли я довго не сплю, предмети перед очима починають плавати, погіршується координація, болять очі, гудить у вухах, настає апатія. Якщо ж дуже довго не спати, все починає дратувати і хочеться усіх повбивати».

Владислав, психолог: «Таке, щоб взагалі не спав, буває досить рідко. Та організм дуже швидко звикає до нестабільного режиму дня, мінімального сну і не дуже й звертаю на це увагу».

Лікарі кажуть, що депресія – це ще не найгірші наслідки відсутності сну. Порушення роботи серцево-судинної системи, проблеми із зором, ожиріння та багато інших відчутних негативних ефектів. Тому здоровий сон цілком заслужено відносять до складових здорового образу життя.

Сон разом зі збалансованим харчуванням, виконанням фізичних вправ, захисту від УФ-променів та щорічним медичним обстеженням визначає те, наскільки людина живе правильно, і якщо врахувати, що майже половина нашого здоров'я визначається способом життя, то і наскільки людина є здоровою.

Тому сесія сесією, а здорове тіло та ясний розум все ж таки понад усе.    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.