Комітет “Народний вибір 2012” презентував опозиційні праймеріз

28 травня 2012, 11:41
Власник сторінки
Голова Всеукраїнської профспілки «Народна солідарність». Заступник голови Громадського об’єднання «Українська справа».
0
1457

Технологія“праймеріз”, що народилася в Америці, стає останнім часом усюди в світі загальновизнаним механізмом демократичного визначення кандидатів у “мажоритарних” виборчих округах.

На Україні ідея “праймеріз” знаходить дедалі зростаючу підтримку громадськості, незадоволеної закритим непрозорим способом формування складу кандидатів політичних сил на виборах Верховної Ради, що має наслідком, зокрема, т .з. “тушкування” – радикальну зміну депутатами Парламенту, на догоду політичній кон’юнктурі, політичних позицій, задекларованих ними під час виборчого процесу.

З огляду на це вимога визначення єдиних кандидатів народної опозиції в мажоритарних одномандатних виборчих округах винятково на основі попереднього народного голосування – Народних Виборів у формі праймеріз.стала однією з основних в опублікованому 07 травня 2012 року “Зверненні українських громадських лідерів до керівництва українських політичних партій”:

Для сприяння втіленню виголошених у “Зверненні” вимог його учасниками створено Громадський комітет “Народний вибір 2012”. Одним із завдань Комітету є сприяння проведенню “попереднього народного голосування” – “опозиційних праймеріз” у тих одномандатних виборчих округах, де місцева громадськість виступатиме з ініціативорю їхнього проведення.

24 травня в Іформаційному агентстві УНІАН учасниками Комітету презентовано та обґрунтовано технологію проведення “народних опозиційних праймеріз” для “типового” аграрно-індустріального округу Центральної України. (Див., зокрема, Організаційний план проведення окружних праймеріз в кінці цього посту...)

Остап Кривдик: Праймеріз є звичним для США, де Республіканська і Демократична партії таким чином відбирають свого єдиного кандидата, використовуючи внутрішню конкуренцію на користь, а не на шкоду своїй силі. Праймеріз дають можливість відсіяти негідних і слабких через детальний огляд їхньої біографії, їхньої власності, їхніх попередніх дій і зв"язків.

У Європі теж використовується праймеріз - наприклад, на праймеріз в Італії у 2006 році переміг Романо Проді, котрому далі вдалося подолати Сільвіо Берлусконі. Праймеріз є частиною політичної практики французьких партій. Питання праймеріз розглядається Європейською народною партією.


Існують три основні види праймеріз. Перший - загальний, коли для праймеріз попередньо реєструються всі, хто хоче проголосувати. Другий - інституційний, коли голосують лише члени партії. Третій - змішаний: голосують члени партії та ті, хто додатково зареєструється.

Особливо важливим є праймеріз для авторитарних суспільств. Так, у Венесуелі єдиного кандидата від опозиції було обрано за допомогою праймеріз, у якому взяв участь кожен десятий виборець країни. Їхні президентські вибори відбудуться водночас із парламентськими в Україні.

 Олександр Солонтай: На багатьох виборчих округах як опозиція, так до речі і влада, мають різні варіанти того, хто може стати кандидатом. Виходить, що на один округ претендують 2-3 сильні особистості. Як визначити хто саме повинен бути висунутий, а хто ні? Є два підходи: критерії до кандидатів, та праймеріз у формі попереднього голосування всіх виборців, які підтримують відповідну програму. Той кандидат, який набере найбільше голосів і повинен бути висунутий в кандидати. Якщо оминути цей спосіб, то неможливо уникнути звинувачень в кулуарності та факторі грошей. Соцопитування також не підходять, адже дуже значний рівень похибки та неточностей може призвести до неможливості встановити точний результат. Що робити з сильними кандидатами, які програли праймеріз? Йти на сусідній округ! Нажаль округів в Україні більше, ніж достойних кандидатів! Не варто боятися виборців, хай громадяни скажуть своє слово і заодно політичні сили зареєструють прихильників своєї програми!

Сергій Неділько: Громдські орагнізації, що стали засновниками Громадського комітету підтримки проведення праймеріз в Україні "Народний вибір - 2012" не один рік моніторять і беруть участь у виборах. Враховуючи наш досвід, методичні напрацювння, ми готові до проведення “опозиційних народних праймеріз”. Пріоритетом є проведення праймеріз в кожному окрузі України. На даний момент ми готові проводити дану роботу у більшости областей України. З метою більшого охоплення округів і кандидатів, і максимально об"єктивного проведення преймерізу, - звертаємось до громадських організацій приєднатися до нашої ініціативи.

Олексій Кляшторний: Ми не дочекалися від політичних партій, які називають себе “опозиційними” та “українськими” будь-якої відповіді на наше звернення від 07 травня, тому змушені приступити до проведення “попередніх народних виборфів” явковим порядком.

Ми готові допомогти місцевим громадам, які ініціюють такий процес, у будь-якому з регіонів України. Закиди про надмірну дороговизну та організаційну складність проведення “праймеріз” – не більше, ніж “відмовка” партійних лідерів, які хотіли б і надалі тримати механізм формування складу кандидатів у своїх руках. За нашими розрахунками проведення “праймеріз” за умови широкого залучення волонтерів обійдеться не більше, ніж у 5 тис. доларів на ”середній” виборчий округ. Це – “несуттєва” сума, порівняно з тим, що вже зараз витрачається кандидатами на біг-борди, різні “благодійні проекти” і т. д.



ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПЛАН

проведення “Опозиційних народних виборів”

у межах одномандатного мажоритарного виборчого округу

по виборах депутатів Верховної Ради “держави Україна”

1. Організаційно-підготовчий етап. Зміст заходів: Оформлення суб’єктности проведення “опозиційних народних виборів” у межах даного округу: громадська організація, тимчасове об’єднання ГО (“комітет”, “оргкомітет” тощо), ініціативна групра фізичних осіб, об’єднання осередків партій і т. д. Організаційно-технічна підготовка етапу 2: зборів-презентації проекту “Опозиційні народні вибори 2012”. Вирішення питання про приміщення, запрошення учасників зборів, тощо. Підготовка деталізованого фінансового та ресурсного кошторисів та часового плану-графіку проведення “опозиційних народних виборів” у межах конкретного округу. Погодження способу розв’язання “технічних питань”: розміри фінансових та “ресурсних” внесків, механізм залучення волонтерів, механізм використання коштів, тощо. Тривалість – 1 тиждень.

2. Проведення в центрі одномандатного виборчого округу Верховної Ради “держави Україна” громадських зборів – презентації проекту “Опозиційні народні вибори”. Зміст заходу: збирається українська демократична громадськість даної місцевості, їй презентується концепція та методологія проведення “народних виборів”, після обговорення утворюється Окружна народна виборча комісія у складі 5 – 11 осіб (авторитетних та шанованих людей, чесність яких не викликає сумнівів). Члени народної ОВК виголошують присягу. На віче обговорюється та приймається Кодекс етичної поведінки під час “народних виборів”. Тривалість – 1 день.

3. Повідомлення громадськості про проведення “Опозиційних народних виборів”. Реєстрація кандидатів. Зміст заходів: Затвердження окружною народною виборчою комісією та публікація у місцевих ЗМІ (газети, ТБ, Інтернет) повідомлення про проведення зборів громадськості, які ініціювали “Опозиційні народні вибори”, а також – про граничний термін, умови та контактних осіб для подання охочими стати “народними кандидатами” своїх кандидатур (фоома реєстраційної заяви, документи, що додаються і т. д.). Тривалість – 1 тиждень.

4. Реєстраційне віче. Зміст заходу: Публічна реєстрація кандидатів Окружною народною виборчою комісією. Урочисте підписання кандидатами зобов’язань щодо участі в Опозиційних народних виборах та подальшої взаємодії під час виборів Верховної Ради “держави Україна”. Тривалість – 1 день.

5.1. Виборча кампанія “Опозиційних народних виборів 2012”.
Зміст заходів: зустрічі зареєстрованих кандидатів із виборцями. (Час та місце проведення зустрічей публікуються у вигляді повідомлень місцевих ЗМІ, розклеювання оголошень “плакатної форми” та роздачі листівок). Зустрічі проводяться представниками окружної та дільничних “народних виборчих комісій”. Під час зустрічей шляхом голосування на основі поданих андидатами програм формуються “накази виборців”, які протоколюються. Тривалість – 2 тижні. (Проводиться водночас із етапом 5.2.).

5.2.
Формування дільничних виборчих комісій. Зміст заходів: Дільничні комісії формуються Окружною з представників громадськості в кількості 3-9 кожна, як правило у співвідношенні 1 “народна” до 10 “офіційних”, з можливим відхиленням до 25% залежно від конкретних місцевих умов. Члени народних дільничних виборчих комісій складають присягу щодо дотримання етичних принципів доброчесности в процесі роботи народної ДВК. Тривалість – 2 тижні. (Проводиться водночас із етапом 5.1.).

6. Прийняття кандидатами зобов’язань перед виборцями округу.
Зміст заходу: На основі запротокольованих під час зустрічей із виборцями “наказів” кандидати підписують зобов’язання щодо їхнього виконання під час перебування у Верховній Раді “держави Україна”. Кандидати вільні у виборі тих “наказів”, які вони зобов’язуються виконувати. Зобов’язання підписується у формі договору з народною громадою округу, представниками якої виступають очільники діючих в окрузі нежержавних (громадських) організацій. Тривалість – 1 день.

6.1. Презентація зобов’язань кандидатів перед виборцями округу та іншої інформації про “народних кандидатів”.
Зміст заходів: всі сформульовані виборцями “накази” вносяться у єдину таблицю, де позначається, які з них хто з кандидатів прийняв. Крім таблиці, про кожного з кандидатів публікується наступна інформація: підписагна ним автобіографія та декларація доходів і майна, копія Трудової книжки, копії дипломів про освіту. Зазначені матеріали публікуються у місцевій пресі, та мережі Інтернет, у спеціально виданих брошурах, а таблиці зобов’язань – також у формі плакатів. Тривалість – 1 тиждень.

6.2. Дебатне віче.
Зміст заходу: Публічні дебати кандидатів у центрі виборчого округу на теми: “Що вони зроблять у Верховній Раді для України” та “Що вони зроблять у Верховній Раді для округу”. Тривалість – 1 день.

7. Підготовка місць голосування, скриньок, кабінок та бюлетенів.
Зміст заходів: Місця для голосування можуть бути стаціонарними (у школі, кафе, бібліотеці і т. д. або пересувними – в наметах). Протягом періоду технічної підготовки до дня голосування Окружною та дільничними народними виборчими комісіями мають бути досягнуті домовленості про можливість використання таких місць з урахуванням принципу їхньої доступности для всіх виборців округу, виготовлені, придбані або отримані в тимчасове користування скриньки для таємного голосування, затверджені, надруковані, завірені та схоронно під розписку передані дільничним виборчим комісіям виборчі бюлетені. Вручення Окружною виборчою комісією представникам народних ДВК бюлетенів здійснюється публічно під розписку. Захист бюлетенів забезпечується проставлянням на них печаток організацій-членів Оргкомітету народних виборів (від 3 і більше печаток на кожному бюлетені, залежно від чисельности Оргкомітету). Тривалість – 2 тижні.

8. Голосування та підбиття його підсумків.
Зміст заходів: Як пересувні, так і стаціонарні пункти для голосування з огляду на меншу чисельність та більшу організованість учасників попереднього народного голосування, а також менший формалізм самого процесу, порівняно з “офіційними” виборами, можуть працювати на одному місці близько двох годин, після чого протягом ще однієї години здійснюється публічний підрахунок голосів та протокольне оформлення результатів голосування. Загальний результат попередніх народних виборів має бути відомий та оголошений уже в кінці дня голосування. Тривалість – 1 день.

8.1. Яка варіант, у разі обмеженості ресурсів процес народного волевиявлення може бути розтягнений у часі та поєднаний з інформаційно-агітаційними процесом.
Зміст заходів: У такому разі голосування відбувається безпосередньо після зустрічі виборців із кандидатами – в різні дні у різних населених пунктах. Тривалість: Процес триває від 2 до 3 тижнів, одночасно з реалізацією заходів, передбачених пунктами 5.1 –6.1.

9. Публікація результатів “Опозиційних народних виборів”. Зміст заходів: Після їхнього оголошення підсумки “народних опозицних виборів” публікуються у місцевій і загальноукраїнській пресі та мережі Інтернет. Тривалість – 1 тиждень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: праймериз,праймеріз,Народний Вибір
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.