„ЄВРОсовок”

31 травня 2012, 08:20
Власник сторінки
Журналист, политолог
0
698
„ЄВРОсовок”

Чому для своїх громадян влада робить все, аби тільки ускладнити життя, а от для іноземців – намагається показати все у „рожевому світлі”? Це – ознаки „совка”!

Схоже, що українська влада продовжує активно впроваджувати старі „совкові” схеми роботи. Що поробиш: „показуха” у нас в крові, а реальні зміни у суспільстві почнуться тільки із зсуву у свідомості.

Декілька прикладів із життя викликають особисто в мене відчуття чогось затхлого на кшталт „совкового”. Передусім – це анонсоване на минулому тижні до Дня Києва відкриття Андріївського узвозу. Так, ремонтні роботи ще не закінчені, проте натягнуті плакати „потьомкінскіх дєрєвєнь” на ще невідреставрованих будинках та великі стенди із репродукціями фото старого Андріївського на місці знесених – не залишили сумнівів: „совок” буяє яскравим цвітом.

Насправді, при бажанні, таких прикладів ми можемо нарахувати десятки, а то й сотні кожного дня. Це і благоустрій міста, і спілкування між людьми, ставлення до своїх обов'язків, боязливість і запопадливість перед керівництвом будь-якого рангу, незмінні кострубаті бюрократичні процедури тощо.

Однак, як тільки ми говоримо про проведення „Євро-2012”, одразу з'являється всеохоплююче відчуття показати все якомога із кращої сторони – аби іноземці (туристи, фани) могли побачити і оцінити, як ми ретельно готувалися до цієї події.

І от що ми бачимо: до приїзду туристів на час „Євро-2012” спростять обмін валют. Тобто, тепер іноземцям простіше буде обміняти валюту – однак це відбуватиметься тільки під час єврочемпіонату.

В мене одразу постає просте питання: чому тоді для своїх громадян влада робить все, аби тільки ускладнити життя, а от для іноземців – намагається показати все у „рожевому світлі”? Це – ознаки „совка”!

Остаточно впевнитися у цьому можна, послухавши вчорашні останні настанови Президента, що він їх роздавав своїм підлеглим: мовляв, давайте завершимо останні приготування до „Євро-2012”, наведемо останній „марафет” у містах, насаджаємо квіточок. "Оскільки нам залишились останні 10 днів до початку Євро-2012, ми за ці 10 днів повинні вже остаточно навести порядок на всіх напрямках. Перш за все, я просив би, Борис Вікторович, разом з керівниками правоохоронних органів розглянути ті питання, що стосуються безпеки, і якщо є щось ще невирішене, це треба врахувати, і я вважаю, що в нас не може бути невирішених питань... Я прошу перевірити, взяти звіти від усіх виконавців. Те, що належить виконати, треба виконати. Я просив би всіх виконавців послати у наші регіони, де буде проводитися чемпіонат, та допомогти перевірити, і мерів міст, які тут усі присутні - і Київ, і Донецьк, і Харків, і Львів, голови адміністрацій - я вимагаю від вас, щоб ви в ці дні протопали власними, як кажуть, ніжками, подивились й особисто перевірили.. починаючи з аеропортів, кожен квадратний метр - стадіони, готелі - все повинно бути приведено в порядок", - зазначив Президент.

Останнім багатостраждальним об'єктом, який мають здати 5 червня – траса Житомир-Київ. Однак, за словами Бориса Колеснікова, вже після проведення „Євро” деякі ремонтні роботи цієї дороги все ж таки продовжать. Тобто, виглядає так, що останні 2 роки страждань автомобілістів – було замало, аби повноцінно закінчити обіцяну під єврочемпіонат дорогу. Тепер після того, як туристи поїдуть собі, ремонтувати її можна буде ще хоч 5 років. Очевидні, знову ж таки, ознаки „совку”.

Найцікавіше те, що ми поступово звикли до „совку” у нашій свідомості і навколишньому середовищі. Більш ніж ймовірно, що тільки позбавившись всіх комплексів – починаючи із себе, закінчуючи найвищими посадами в країні – зможемо побудувати державу за іншими принципами і з іншими цінностями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,Євро-2012,Колесніков,Андріївський узвіз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.