Юридичний запобіжник у страхових ситуаціях

12 червня 2012, 10:21
Власник сторінки
Генеральный директор ЮК "Демьяненко и партнеры". Юрист, адвокат.
0
481

На сьогоднішній день існує проблема масових невиплат, затримки виплати або безпідставна відмова у виплаті страховими компаніями при настанні страхової події.

Український страховий ринок досі можна вважати молодим і таким, що перебуває у стадії формування. Але поступово значення страхування зростає, як для економіки нашої країни в цілому, так і у житті її громадян зокрема. Саме страхування в змозі забезпечити не тільки безпеку, стабільність, соціальні гарантії в суспільстві через механізм страхового захисту, але у перспективі може стати серйозним механізмом перерозподілу інвестиційних ресурсів і механізмом вирішення питання занятості населення.

Зростання та удосконалення український страховий ринок отримав після прийняття Законів України «Про страхування», «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та «Про недержавне пенсійне забезпечення». Але загальновідомо, що при введенні нових норм та правил завжди виникають додаткові питання, що потребують пояснень. А прописані у законодавчих актах норми мають виконуватись у певному порядку і з дотриманням усіх необхідних процедур, які, в свою чергу, для не підготовленої людини, без досвіду та спеціальної освіти, становлять значні перепони.

Порівняно зі страховим ринком таких країн як США, Франція, Англія, Японія український страховий ринок є таким, що розвивається. Багато питань є неврегульованими на законодавчому рівні, багато суттєво важливих аспектів потребують більш глибокого та досконалого доопрацювання.

Важливо розуміти, що на сьогоднішній день в Україні існують дві категорії страхування: добровільне (до найбільш поширених видів якого відносять страхування життя, здоров’я на випадок хвороби, медичне страхування, страхування наземного транспорту, фінансове страхування, майнове страхування)  та обов’язкове страхування (найбільш відомими видами якого є державне соціальне страхування, державне особисте страхування деяких категорій державних службовців, страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів).

Суттєвою відмінністю обов`язкового страхування від добровільного є те, що страхові відносини між страховиком і страхувальником виникають згідно із законом, а страхування здійснюється на підставі відповідних законодавчих актів, якими передбачено перелік об'єктів, що підлягають страхуванню, перелік страхових подій та винятки з них, максимальні страхові тарифи та мінімальні страхові суми, рівень страхового забезпечення та інші суттєві моменти. Законодавством також встановлюються форми типового договору страхування, порядок проведення обов'язкового страхування та особливі умови ліцензування обов'язкової форми страхування. Негативним в такому страхуванні є те, що під час укладання договорів обов'язкового страхування ні у страховика, ні у страхувальника практично не лишається «свободи маневру, вільного вибору», адже всі суттєві моменти будь-якого виду обов'язкового страхування, навіть сама форма договору, заздалегідь визначені законодавчими актами.

Добровільне страхування передбачає, що всі істотні моменти договору страхування визначаються виключно за згодою сторін, що дає більше можливостей для страхувальника для вибору вигідних умов страхування та вибору страховика.

На сьогоднішній день левову частку страхового ринку займають договори страхування в сфері добровільного страхування наземних транспортних засобів та обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Звичайно нікому не хочеться потрапляти у таку неприємну ситуацію, як дорожньо-транспортна пригода. Але якщо така прикра подія все-таки сталася, потрібно чітко розуміти, що застрахувати себе від попадання в ДТП не можливо, а от застрахувати свою відповідальність за нанесенні з Вашої вини матеріальні збитки іншому транспортному засобу, а в деяких випадках і здоров`ю іншого учасника ДТП, є цілком можливим і логічним. Якщо так сталося, що при настанні ДТП шкода завдана саме Вам, то послідовна поведінка разом із знанням правил дорожнього руху і деяких юридичних норм допоможуть добитися компенсації завданого Вам збитку.

Однак на сьогоднішній день існує проблема масових невиплат, затримки виплати або безпідставна відмова у виплаті страховими компаніями при настанні страхової події. У «приватних» розмовах страхові компанії скаржаться на їх скрутне фінансове становище, що вимушує їх до вчинення відповідних дій з усіх можливих «прийомів» щоб залишатися на плаву. Треба розуміти, те, що від світової фінансової кризи страждає економіка країни в цілому і страхові компанії не можуть бути виключенням з цього ланцюга. З об’єктивних причин, можна визнати той факт, що заощадження більшості страхових компаній й досі знаходяться на депозитах «проблемних» банків, які в свою чергу також потерпають від того ж «скрутного фінансового становища».

Але вищенаведені аргументи не звільняють страхові компанії від відповідальності за неналежне виконання взятих на себе зобов’язань, і в більшості випадків без професійної допомоги кваліфікованих юристів отримати страхове відшкодування надзвичайно складно.

Доки на законодавчому рівні не буде вирішено питання суворої відповідальності страховика за невиконання зобов’язань щодо виплати страхового відшкодування страхувальнику, страхові компанії будуть продовжувати користуватися безпорадним становищем та простою юридичною необізнаністю страхувальників.

Слід зазначити, що на життя і діяльність людини впливає дуже багато факторів. У таких умовах питання захисту і впевненості стає ледве не основним. Страхування - єдиний спосіб бути впевненим в тому, що зовнішні фактори не змінять ситуацію кардинально. Тому порада досить проста – страхуватися необхідно обов’язково, але по-перше потрібно дуже уважно читати умови договору страхування, для того, щоб ненавмисне порушення Ваших обов’язків в подальшому не стало підставою для відмови у виплаті Вам страхового відшкодування, а по-друге, якщо все ж таки страховий випадок відбувся потрібно не зволікати, і одразу ж звертатися за допомогою до юристів, тому, що тільки професійна допомога спеціалістів, обізнаних з усіма нормами чинного законодавства в сфері страхування допоможе Вам бути впевненими в тому, що грошові кошти Вам будуть виплачені вчасно і повному обсязі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.