ЄВРО 2012 – ринкові перспективи

11 липня 2012, 15:37
Власник сторінки
ГО "Ринкові ініціативи"
0
436

Цікаво, що сайт www.lonelyplanet.com, який спеціалізується на інформації для тих, хто хоче подорожувати усім світом, назвав українські ринки – одним із 17 місць, які варто відвідати в Україні.

 

До початку омріяного Євро 2012 залишилося заледве три тижні. Львів перетворився на справжній мурашник: дороги поспіхом ремонтують, бруківку перекладають, готелі добудовують, Євроарену доводять до ладу… Усі в очікуванні гостей, які заполонять Львів на час ЄВРО. Громадська організація «Ринкові ініціативи» вирішила провести власне дослідження: чи готові львівські продуктові базари гідно прийняти вболівальників та туристів? І чи відповідають наші ринки європейським стандартам на наших ринках?

«На якість продажу на львівських ринках, чомусь, звертають мало уваги напередодні Єврочемпіонату, - розповів голова ГО «Ринкові ініціативи» Андрій Ліповський. - Адже турист, погулявши містом, неодмінно завітає і на базар, бо для нього це така ж екзотика, як і міська архітектура. Тому ми дослідили, що ж побачать іноземні гості на наших львівських продуктових ринках».

Цікаво, що сайт www.lonelyplanet.com, який спеціалізується на інформації для тих, хто хоче подорожувати усім світом, назвав українські ринки – одним із 17 місць, які варто відвідати в Україні. Вони потрапили в один перелік із Києво-Печерською лаврою, Карпатами, Площею Ринок, Музеєм писанки в Коломиї тощо. «Це найкраще місце, де можна придбати сезонні овочі та фрукти, і якщо Ви хочете добре відпочити – купуйте продукти саме тут», - вказано на сайті (http://www.lonelyplanet.com/ukraine/travel-tips-and-articles/76711)

Найближчим для туристів та вболівальників є ринок «Привокзальний». Адже він розташований одразу біля залізниці. Фактично, зійшовши із потяга, турист саме тут зможе придбати свіжі овочі, фрукти, городину та м*ясо.

«До нас приїжджають торгівці з цілої області, - розповів адміністратор м*ясного павільйону Андрій Задорожний. - Свій товар вони можуть продавати саме у нас – без посередників. Для них ми навіть відвели спеціальні торгові місця. Тому, скажімо, м*ясо чи овочі у нас – найсвіжіші». До ЄВРО на ринку «Привокзальний» поміняли холодильні вітрини для копченостей та курей. Замість старих, ще радянських холодильників, поставили сучасні. Повну реконструкцію м*ясного павільйону завершать невдовзі. «Ми поступово приводимо ринок до європейських стандартів. І це не лише напередодні ЄВРО 2012, - каже Андрій Задорожний. Адже футбольне свято завершиться, а життя триватиме».

Овочевому павільйону на «Привокзальному» до європейських стандартів ще далеко. Торгівці продають городину ще на старих кам*яних прилавках. «Зате тут чисто, - зауважує Марія Керчинська, львів*янка, яка купує на ринку зелень.

– Я сюди завжди приходжу по овочі, зелень. Розсаду теж тут купую. Гірше там – за павільйоном, де рибу і м*ясо продають ледь не на тротуарі. Влітку ніколи там не купую – боюся отруїтися», - каже пані Марія.

Адміністрація базару не заперечує, що такі торгівці – їхній «головний біль». «Ми постійно пишемо приписи у санстанцію, щоб таких продавців штрафували, - розповів начальник юридичного відділу ринку «Привокзальний» Юрій Магировський. - Їх перевіряють, пишуть приписи щодо усунення порушень, але потім ситуація знову повторюється».

Зі стихійною торгівлею на «Привокзальному» борються щодня. Відколи закрили на реконструкцію площу Липневу, дрібні торгівці подекуди переселилися на вулицю Горської. Звідти їх запрошують на ринок, адже вільні місця для таких продавців там є. До слова, боротися із вуличними торгівцями мала б і районна адміністрація. Адже вулиця Горської ринку «Привокзальний» не належить, а у несанкціонованій торгівлі «з асфальту» звинувачують саме його адміністрацію…

Без сумніву, потік туристів до ЄВРО 2012 відчує найбільший центральний продуктовий ринок – «Краківський». Там розташовані два павільйони, де торгують харчами – овочевий та м*ясний. Останній виглядає доволі привітно – усі торгівці – у білих фартухах, на полицях чисто. Стіни розмальовані яскравими картинками продуктів.

«Павільйон ми нещодавно ремонтували, - розповів заступник директора ринку «Краківський» Іван Хас. – За «дрес-кодом» торгівців м*яса стежимо ретельно: їхній охайний вигляд – запорука добрих продажів. Так що перед іноземними гостями, як кажуть, не осоромимося».

Овочевий павільйон на «Краківському» - теж іще радянського типу. Свіжою городиною торгують люди не лише із прилеглих до Львова сіл – Малехова, Дублян, Грибовичів. Їздять і з Самбора, Дрогобича, Жовкви…

«Я сам тут купую свіжі овочі, - каже Іван Хас, розраховуючись за кілограм помідорів. – У якості продукції впевнений, торгівців, які продають суцільну «хімію» за прилавки не пускаємо. Для нас – якість продукції передовсім. За нею стежать фахівці санстанції та ветеринарної медицини, котрі щоденно перевіряють продукти перш аніж вони потраплять на прилавки. Ще одним переконливим аргументом для покупців – ціна. Ми, а найголовніше наші підприємці це добре розуміють. Тому на «Краківському» браку покупців немає».

До напливу туристів у час футбольного свята готуються і на ринку «Шувар».

«На час ЄВРО ми переходимо на цілодобовий режим роботи. Будемо працювати без вихідних, - розповів начальник відділу маркетингу ринку «Шувар» Дмитро Сертаков. – У сезон щодня на гуртовому ринку маємо чималий наплив торгівців – до 8 тисяч авто щодоби. Покупців – майже 7 тисяч. Гості, з-за кордону, які завітають до нас, матимуть чималий вибір для покупок, адже на «Шуварі» представлено свіжі овочі та фрукти із 22-х областей України».

Як розповіли у дирекції ринку, зараз активно завозять товар із Закарпаття та Західних областей України. Далі очікують торгівців із Херсону та Півдня України. На ринку розповіли, що оновлюватимуть інфраструктуру і після ЄВРО 2012. Зокрема, планують поступово замощувати територію, будувати нові споруди для бакалійної групи, квітковий ринок.

Залишається лише сподіватися, що від екзотики львівських ринків у єврогостей залишаться лише приємні спогади.

Борис Сергієнко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.