У рамках навчань «Репід Трайдент-2012» експерти НАТО оцінюють українських військових

23 липня 2012, 12:21
Власник сторінки
0
330
У рамках навчань «Репід Трайдент-2012» експерти НАТО оцінюють українських військових

Cьогодні, 23 липня, у рамках проведення українсько-американських навчань «Репід Трайдент - 2012» розпочався етап оцінки експертами НАТО чотирьох українських підрозділів.

Відзначимо, що оцінці взаємосумісності за міжнародними стандартами підлягають підрозділи 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України. Оцінку НАТО першого рівня складатимуть військовослужбовці 1 аеромобільної роти посиленої мінометною батареєю 13 окремого аеромобільного батальйону.
Серед широкого спектру питань, включених іноземними фахівцями до програми перевірки, основними є знання військовослужбовцями англійської мови та уміння використовувати її у службовій діяльності,  відповідність організаційно-штатної структури українських підрозділів до структурних стандартів НАТО, наявність озброєння, військової техніки та засобів зв’язку, знання процесу прийняття рішень за міжнародними стандартами тощо.
–Військове співробітництво між збройними силами України та Північноатлантичного альянсу має стратегічний характер. Участь українців у програмі оцінювання НАТО має перед собою кілька цілей. Серед них – узагальнення та впровадження досвіду армій інших країн в інтересах підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ЗС України із закордонними партнерами. Вивчити наші можливості щодо  швидкого формування таких підрозділів, обмін досвідом з країнами-учасниками програми «Партнерство заради миру» і встановити порозуміння та співпрацю із Збройними Силами країн-партнерів. Цього разу  разом із нами працюватимуть семеро офіцерів-оцінювачів Північноатлантичного альянсу під керівництвом директора оцінки НАТО офіцера штабу Командування СВ НАТО в Мадриді підполковника Пабло Батанеро. Решта іноземних офіцерів представляють армії ФРН, Азербайджану, США, Франції, Македонії. Також, до робочої групи увійшли 15 українських оцінювачів. Заходи оцінювання мають на меті досягнути готовність підрозділів до виконання функціональних обов’язків, бойових, спеціальних та інших завдань у складі багатонаціональних міжвидових угруповань військ під егідою НАТО, ЄС, ООН у відповідності до чинного законодавства України. – відзначив один із учасників оцінювання підрозділів, старший офіцер відділу процесу планування та оцінки сил штабу управління бойової підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України підполковник Юрій Козак
Додамо, що рота радіохімічного і бактеріологічного захисту та інженерно-саперна рота увійшли до процесу оцінювання у 2008 році. У 2011-му ці підрозділи вже завершили четвертий етап оцінки НАТО другого рівня. Іншими словами, це останній етап оцінювання, після якого  перебувають у готовності до участі у ротаціях Сил негайного реагування НАТО. Під час цих навчань вони лише повторюють набуті знання.
– Національна самооцінка другого рівня проводиться виключно українськими фахівцями. Фактично, цього року військові інженери та підрозділ РХБЗ складають перевірку для підтримання належного рівня підготовки. Адже ці дві роти вже пройшли повний цикл оцінювання і заявлені до участі у операціях військ Північно-атлантичного альянсу. Частина офіцерів цих підрозділів цієї осені у складі українського миротворчого контингенту вирушать до Косово.– розповів член групи українських оцінювачів заступник начальника навчального центру «Партнерства заради миру» підполковник Ігор Зенін.
Відзначимо, що заходи оцінювання триватимуть до 27 липня.

керівник прес-групи навчань «Репід Трайдент-2012»
підполковник Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.