Василь Гондурак: Віримо у нашого режисера-гуцула!

24 липня 2012, 11:33
Власник сторінки
0
910
Василь Гондурак: Віримо у нашого режисера-гуцула!

Василь Гондурак - голова Верховинської райдержадміністрації, підтримує Любомира Левицького та вірить, що режисер-гуцул неодмінно підкорить Голівуд!

Василю Івановичу, розкажіть нам про Гуцульський фестиваль, який Ви організовуєте.

– XХ Міжнародний Гуцульський  фестиваль відбудеться у столиці Гуцульщини – Верховині 21 – 23 вересня 2012 року. Його організаторами виступають Міністерство культури і туризму  України, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Верховинська районна державна адміністрація та Всеукраїнське Товариство «Гуцульщина». Метою проведення фестивалю є розвиток та популяризація традиційних видів народного мистецтва, звичаїв та обрядів  етнічної групи українців – гуцулів, підвищення соціального і мистецького  статусу автентичного гуцульського фольклору, виявлення самобутніх творчих колективів й  окремих виконавців та майстрів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва.

21 вересня у рамках фестивалю буде зорганізовано проведення  науково-практичної конференції за участю науковців, краєзнавців,  мистецтвознавців, представників влади, зацікавлених офіційних осіб від громадських  організацій США, Канади, Великобританії, Польщі,  Румунії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Молдови, Росії, Білорусії й інших  країн близького і далекого зарубіжжя. На конференції наукова гуцульська еліта з Прикарпаття, України та близького і далекого зарубіжжя з числа гуцулів обговорять важливі аспекти соціально-економічного та культурно-духовного розвитку регіону Гуцульщини сьогодні та на перспективу.

         Основним  завданням Міжнародного Гуцульського  фестивалю є: збереження традицій  гуцульського роду, автентичності пісні, музики, танцю, обрядів, театральних  дійств та спортивних видовищ, декоративно-прикладного мистецтва гуцульського  краю, єднання гуцулів у єдину родину задля збереження етнографічної  неповторності; сприяння залученню до  конкурсних програм нових гуцульських здобутків у пісенному, фольклорному, театральному, гумористичному, естрадному, танцювальному й  декоративно-прикладному мистецтві; пошук нових шляхів для  розвитку автентичного культурного та побутового середовища гуцулів через  підтримку інститутів державної влади.

          Ми прагнутимемо також розбудити в молодіжному  середовищі повагу до величних набутків гуцульського етносу, бажання стати  активними носіями традицій та гуцульської гідності, привернути увагу учасників  та гостей фестивалю до величезного, яскравого і багатющого туристичного потенціалу Верховинської Гуцульщини.

Нам стало відомо, що містечко Верховина стала фактично українським Голівудом (навіть оператор з Голівуду) - вже розпочались зйомки фільму "Тіні незабутих предків". Як Ви ставитись до цієї події?

– Подія неординарна, надзвичайно цікава, тому маємо надію, що Верховина невдовзі дійсно стане українським Голівудом. За своїм історичним, культурно-мистецьким, етнографічним та автентичним надбанням Гуцульська Верховина є Українською Меккою. Ми, як ні один регіон України, зуміли зберегти автентичну і неповторну культурно-мистецьку спадщину наших славних предків-гуцулів, яку сьогодні успішно розвиваємо. Цьому сприяють грандіозні щорічні проекти, такі, як щорічне традиційне гуцульське свято першої полонинської продукції «Полонинське літо», Гуцульські фестивалі, фестивалі троїстих гуцульських музик імені віртуоза-скрипаля Могура й інші. Це наш український Голівуд, у якому ми живемо і творимо, не гірше за голлівудських зірок, і возвеличуємо наше рідне і миле гуцульське мистецтво, українську мову, гуцульську співанку, неповторне мистецтво на дереві; Українську Україну гуцульськими нитками – на полотні, на вишитих рушниках української долі. Хай приїдуть голлівудські оператори до нас, на Гуцульщину, і зазирнуть своїми очима кінокамер на карпатське життя верховинських гуцулів. Впевнений, не один фільм постане після таких відвідин на голлівудському екрані. Ми багаті гуцульською душею, живемо за завітами великих предків – про це бистроплинний Гуцульський Черемош розповідає горам щодня.

Вже, як ви кажете, розпочались зйомки фільму «Тіні незабутих предків». Як я  ставлюсь до цієї події? Звичайно, позитивно. Правда, мені невідомо, який сюжет майбутньої кінострічки. Якщо буде спроба оператора всесвітньо відомий фільм «Тіні забутих предків» перекроїти на сучасний штиб – нічого з того не вийде. Бо шедевр літературного твору чи українського кіно залишається шедевром тільки в первісному варіанті. Якщо до карпатської крони приживити штучні пагони, вони не приживуться. Вони зів’януть, забудуться і ніколи не зазеленіють над гордими і мудрими Карпатськими пралісами. Якщо будуть нові, творчі ідеї талановитих митців – будемо тільки вітати їх голлівудські ужинки.

Режисер Любомир Левицький походить родом з Верховини, як давно Ви знайомі? 

– Я – корінний гуцул. Знаю усіх людей, які проживають поруч зі мною на цій благодатній Гуцульській землі. Знаю добре і цього хлопця. Творча, обдарована натура. Приємно, що наші карпатські орли долітають аж до Голівуда. Радіємо за його успіхи, за відзняті уже кінострічки. Віримо у нашого режисера-гуцула, який неодмінно підкорить Голівуд.

Що ви думаєте про  майбутнє вітчизняного кінематографу?

– Спочатку треба подумати про сучасний вітчизняний кінематограф. Вірніше, не дати його покласти на плаху. А майбутній кінематограф – за талановитими, обдарованими, професійними і тільки українськими кіномитцями. Вони повинні говорити українською мовою, мислити і творити українською душею. І в кадрі, і поза кадром. І вдома, і на роботі. Я вірю і переконаний, такі особистості у нас є. Їм потрібно давати дорогу, устелювати їхній шлях квітами довіри, а не колючим терням, чортополохом. Я вірю у завтрашній день українського кінематографа в Українській Україні.

Українські Карпати – мальовничий і загадковий край, ще не до кінця відкритий туристами. Як на вашу думку вплине на розвиток регіону вихід цього фільму? Його вже зараз називають найочікуванішим фільмом 2013 року.

– Якщо він буде насичений українським духом, і якщо справжні тіні незабутих предків постануть перед нами у своїй гуцульській опришківській величі та чарівній і неповторній красі, – ми будемо вітати такий фільм. Тоді він стане частиною багатющої культурно-мистецької народної скарбниці Верховини. І, звичайно, на цю скарбницю, захочуть обов’язково глянути туристи, доторкнутися до її чистих предківських джерел. Тоді вони з особливим натхненням приїжджатимуть до Гуцульської столиці – Верховини, до одвічного скарбу гуцульського духу і душі.

Що ще цікавого планується найближчим часом у Верховині?

– Думаю, що я вже чимало з того, що ви окреслюєте поняттям «цікавого», розповів. На Верховинській землі кожного дня є дуже багато цікавих і неординарних подій. Такою є наша земля. Такими є наші високі Карпатські гори і горда Чорногірська Говерла. Такими є ми – звичайні і прості люди-гуцули. А коли захочете дізнатись більше – ми щиро запрошуємо Вас у наш край.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.