Ні «феодалізму» на фондовому ринку!

02 серпня 2012, 10:13
Власник сторінки
0
335

З тих новацій, що впроваджуються ЗУ "Про депозитарну систему", найбільш емоційно учасники ринку сприйняли механізм здійснення клірингових розрахунків через Центральний розрахунковий центр.

 При цьому лунають звинувачення у "монополізації розрахунків", "відсутності можливості заробляти на клірингу", "припиненні інвестицій у розвиток фондової інфраструктури".  По суті мова йде про ті наслідки, які чіпляють доволі обмежене коло учасників, які дійсно можуть втратити частину доходів. В іншій чаші - гарантована обов'язковість під контролем НБУ, а також ефективність, на основі сучасних систем електронних платежів, здійснення операцій. Безумовно, будь-які зміни, можуть зачепити чиїсь інтереси,  і в даному випадку - інтереси УФБ, ПФТС та ММВБ-РТС. Зрозуміло, що доходи, які ймовірно втратять ці установи, в цілому своїм виникненням зобов'язані існуванню застарілого механізма регулювання, що певною мірою має "феодальні" ознаки. І якщо, керуватися необхідністю враховувати інтереси не лише бірж, а й торговців цінними паперами, їх клієнтів, і міняти систему розрахунків, то очевидно слід впроваджувати моделі, що відповідають сучасним реаліям і підтверджені світовим досвідом. Тим більше, що в результаті цього ми отримуємо  акумуляцію грошових коштів на рахунках у центробанку, що, з одного боку, максимально захищає від ризиків, а з іншого - дозволяє цим грошам працювати на економіку, створюючі нові стимули для її розвитку. При такому підході саме інвестори (а не декілька фактично іноземних бірж) виходять на перший план, і саме їх інтереси захищає новий закон, гарантуючи при цьому участю держави через центробанк ефективність розрахунків.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.