Збільшення ЗВР як шлях до стабільної гривні

06 серпня 2012, 16:06
Власник сторінки
0
407

Остання заява НБУ про збільшення золотовалютних резервів на 761 млн. доларів в сьогоднішніх умовах повернення зовнішніх боргів непогане підґрунтя для очікувань стабільності національної валюти.

 І хоча цьому причиною не стали якісь стратегічні кроки державних фінансових установ, адже поповнення ЗВР відбулося здебільшого за рахунок надходження коштів на рахунки уряду від розміщення п'ятирічних єврооблігацій, все ж маховик по збільшенню резервних запасів золота  запущений. Експертне середовище не має одностайної думки відносно цього питання. Одні стверджують, що така тенденція не є стабільною, інші впевнені, що уряд і НБУ проводять політику часткової дедоларизації ЗВР, що свідчить про підтримку гривні та стабілізації курсу національної валюти. На мою думку, і перші, і другі праві.

Варто взяти до уваги, що в червні поточного року золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 4,7% і на 1 липня 2012 р. склали 29 млрд 317,66 млн дол., що на 1,439 млрд дол. (4,7%) менше, ніж на кінець травня 2012 р. Найбільше скорочення, яке спостерігалось в червні, НБУ пояснює виплатами уряду за зовнішніми зобов'язаннями України. Даний процес є необхідним та підтверджує яку – не яку, а платоспроможність нашої держави та певну економічну стабілізацію.

З іншої сторони, держава нині активно взялась до дедоларизації економіки. Підписання Президентом закону, що дозволяє випуск казначейських зобовязань в іноземній валюті зайве тому підтвердження. Цей крок з однієї сторонни задовольнить потребу держави в валюті для зовнішніх розрахунків, а з іншої – вилучить величезну кількість валюти, зокрема доларів, яке населення тримає на руках.

На мою думку, незважаючи на різке зростання ЗВР у липні, стан платіжного балансу може незначним чином погіршитися у жовтні та листопаді у зв’язку з розрахунками по зовнішньому боргу, але якщо НБУ і Мінфін до цього часу утримуватимуть, а то і збільшуватимуть обсяги ЗВР, то до кінця року проблем з ними не виникне.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.