Готівкові розрахунки і тіньова економіка

09 серпня 2012, 07:40
Власник сторінки
0
276

В Україні існує ситуація, коли всіма визнається існування значного тіньового сектору економіки, який, за окремими оцінками, перевищує офіційний.

Цей тіньовий сектор доволі послідовно розвивався упродовж останніх 20 років. В числі наслідків цього явища - підтримка корупції, розквіт ухилення від сплати податків, низький рівень пенсійного і медичного забезпечення,  а також звичка громадян існувати в умовах прийняття цього факту. Значною мірою тіньова економіка стимулюється високим рівнем готівкових розрахунків (75-80%). Коли вносяться пропозиції щодо введення будь-яких обмежень на готівкові платежі, то здебільшого обговорення спрямовується в бік оцінки, наскільки це підтримає банківський і фінансовий сектори. І це дійсно станеться при грамотному впровадженні таких обмежень.

Але є ще один позитивний прояв цього заходу. Це один із варіантів боротьби з корупцією за рахунок більшого контролю за рухом грошей. Розглянемо на гіпотетичному прикладі, як би міг спрацювати такий механізм. При цьому припустимо, що в країні буде розроблена програма поступового обмеження готівкових розрахунків. Наприклад, упродовж п'яти років поріг здійснення готівкових операцій знижується. Як варіант - через 5 років розрахунки на суму більше однієї тис. доларів в еквіваленті - лише безготівкові. Тобто, щоб сплатити за щось, гроші мають знаходитися на картці. Покупець має їх туди покласти напередодні або просто не тримати гроші у готівці. У такому випадку на державному рівні виникне можливість створення контролю за реальними доходами і реальними витратами, їх співставлення й створення потужного механізму аналізу походження доходів. Зрозуміло, що торкнеться це, у першу чергу, тих, хто має доволі високі доходи й, відповідно, високі витрати, і не зовсім прозорі джерела їх надходжень. Тобто маємо прямий зв'язок між рівнем доходів і чутливістю до будь-яких заходів щодо обмеження готівкових розрахунків. Іншими словами, хвилюватися мають ті, кого це дійсно зачепить.Тому такі обмеженння не можуть створити труднощів для рядових громадян і середнього класу, включаючи й бізнес, який має певні обороти в країні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.