«Прийшов Спас – пішло літо від нас»

16 серпня 2012, 13:24
Власник сторінки
ГО "Ринкові ініціативи"
0
462
«Прийшов Спас – пішло літо від нас»

Напередодні світлого празника Господнього Преображення, тобто Другого (Великого) Яблучного Спаса, ми досліджували традиції свята та, власне, його основний невід’ємний символ – яблука.

Цієї неділі віряни святкуватимуть одне з найбільших церковних свят цього місяця – Яблучний Спас. Це – одне із трьох святкувань, якими розпочався Успенський піст: Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий Спас. Напередодні світлого празника Господнього Преображення, тобто Другого (Великого) Яблучного Спаса, ми досліджували традиції свята та, власне, його основний невід’ємний символ – яблука.

 

Традиція освячувати у цей день перші плоди землі пішла ще із старозавітніх часів, розповідає настоятель греко-католицького Храму св. Андрія Первозванного  Отець Венедикт: «Цей празник припадає на той час, коли доспівають плоди землі. І від найдавніших часів у Східній Церкві того дня на подяку Богові йде благословення первістків земних плодів. Цей звичай перейняла християнська Церква від Старого Завіту, який оповідав приносити плоди до Храму Господнього. У книзі Виходу читаємо: «Щонайкраще з первоплоду землі твоєї приноситимеш у дім Господа, Бога Твого». Наприклад, у Греції в серпні дозрівають виноград і пшениця. Тому там був звичай, щоб на празник Господнього Преображення благословити в церкві виноград і колоски пшениці. В нас же освячують яблуками та інші овочі».

Але яблука - це не лише символ Другого (Великого) Спаса, а й одні із найпопулярніших фруктів, якими торгують цього місяця на львівських ринках. На «Привокзальному» кажуть: через постійні дощі, цього року врожай цих смачних фруктів значно зменшився.  «Раніше люди більше брали яблука. Зараз натомість закуповують виноград, персики, кавуни, дині, – розповіла торгівець пані Христина, пенсіонерка. – На жаль, цьогорічний неврожай яблук також вплинув на їх кількість. Але от на часі свято в неділю – Яблучний Спас, тож, яблучка обов’язково шукають на полицях, щоб нести святити до церкви».

Пані Галина, продавець: «В мене яблучка з Чернівців. Дорослі дуже часто купляють для малечі на вітаміни – полюбляють яблучка з кислинкою. Проте, кожен обирає на свій смак – і червоні, і зелені плоди розкуповують однаково швидко. Люди частенько беруть яблука на сік, але на закрутку добре беруть здебільшого грушки та сливку».

Значно побільшало на «Привокзальному» і покупців, які охоче беруть смачні яблучка. «Я особисто з усіх фруктів найбільше люблю саме яблука, – каже покупець пані Марія. – Вони найкорисніші.  Світлий празник Преображення Господнього ми святкуємо усією родиною. Всі їдемо до родичів в село. Разом печемо пляцки, пироги та млинці з яблуками».

Пан Зиновій, купує яблука: «В нас велика дружня родина, яка дотримується всіх звичаїв святкування. Тому разом йдемо в неділю на службу Божу святити яблука, і потім збираємось за великим щедрим столом. Наша найулюбленіша страва – пиріг-шарлотка та яблучка з медом».

До речі, існує безліч приказок  з нагоди Спаса. Одна з яких звучить так: «Прийшов Спас – пішло літо від нас». Наші пращури говорили, що у Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і сонце, тобто погоду у цей день передбачити було складно. З цього дня починаються проводи літа, може навіть бути перший ранній нічний заморозок і початок холодних рос. 

 

Марійка Мельник

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.