Андрій Березюк: "Тльки господар, а не ЖЕК, добре може дбати про своє майно"

28 серпня 2012, 21:21
Власник сторінки
менеджер, громадський діяч
0
409

Черговий раз українська житлово-комунальна система довела свою недолугість і безпорадність. Вона показала, що так і не навчилась працювати, далі надаючи неякісні послуги своїм платникам.

Нещодавно до мене звернулися мешканці будинку 25 по вулиці Виговського у Львові по допомогу. Майже повністю вигорів їхній під‘їзд. Причиною лиха стало займання мотлоху, якого, попри всі прохання мешканців, ЛКП так і не прибрало. За цей час змінилось три керівники установи.

 Люди сам на сам залишились зі своїми проблемами. Керівництво ЖЕКу, замість реальної ліквідації наслідків пожежі, займалось збором підписів на свій захист, перекладало провину на неадекватного мешканця, який складав мотлох під сходовою кліткою. Горе-майстри, що з‘явилися лише після повідомлення про приїзд депутатів і журналістів, відновлювали під‘їзд абияк. На найменше зауваження була лише одна відповідь: «Це не наша робота. Хочете якісно – платіть гроші». 

 Виникає питання, за що ж ми з вами роками платимо ЖЕКам? Чи не за прибирання сходових кліток та прибудинкових територій, не за вивезення та захоронення побутових відходів? В нас так переважно і буває - доки грім не гряне, чиновник не заворушиться. А написавши скаргу в будь-який контролюючий орган, отримаємо банальну відписку – така в нас система. У всіх всюди є знайомі, одні одних прикривають. Тому за свої гроші ми отримуємо в кращому випадку тільки неякісне прибирання, а в гіршому – ще й з матом. 

 В одному із своїх перших інтерв’ю Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк сказав: «В першу чергу, нашими однодумцями повинні стати звичайні люди. Тому до них треба вийти. Люди повинні зрозуміти, що реформи в ЖКГ потрібні. Інакше вже скоро почнуть валитися будинки». 

 Реформи так і не почалися. Чиновники і далі штампують звіти про те, що все добре. Дедалі частіше чуємо про нещасні випадки з вини комунальних підприємств, які нерідко закінчуються летально. Згадаймо лише смерть двох жінок, які отруїлися чадним газом на Колеси, 8 у Львові. Найжахливіше, замість того аби ліквідувати недоліки в роботі, комунальники думають лише про те, як вийти сухими з води.

 Однозначним і беззаперечним рішенням даної проблеми є переведення житла з комунальної власності у власність громад. Проте діюча система переводу в ОСББ не довела свою ефективність. Я думаю, тільки господар знає та добре може дбати про своє майно. На даний момент мною вже створена програма аби забезпечити комфортний перехід на баланс громади і навести порядок в житлово-комунальній сфері.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.