Як захистити себе від політичних маніпуляцій?

04 вересня 2012, 18:55
Власник сторінки
Перший заступник Голови ВГО "Молодий Народний Рух"
0
466
Як захистити себе від політичних маніпуляцій?

Розпочався новий навчальний рік. Молодь з усієї України потягнулася до найбільших міст на навчання. Нічого не підозрюючи, студенти попадають під потужну хвилю політичних маніпуляцій...

Розпочався новий навчальний рік. Молодь з усієї України потягнулася до найбільших міст на навчання. Нічого не підозрюючи, з першого ж дня свого перебування, наприклад у Києві, студенти попали під потужну хвилю політичних маніпуляцій, які доносяться з білбордів, сітілайтів, телевізорів та концертних сцен. Виною всьому вибори народних депутатів України, які відбудуться 28-го жовтня 2012 року, а точніше передвиборча агітація, яка накрила всю країну.

Політична агітація в Україні, як і в інших постсоціалістичних державах, має свою особливість – вона побудована на маніпуляції свідомістю людей, а також на чорному піарі. Основною метою виборчої кампанії партії чи кандидата є не донесення головних ідей програми та конкретних кроків до вирішення існуючих проблем, а популістичні гасла та поливання брудом своїх конкурентів. До цього всього ще можемо додати фальсифікації, підкуп виборців, адміністративний тиск і т.д. І виходять у нас не демократичні вибори, а намальований сценарій політичного гіпнозу народу, підкріплений сотнями мільярдів умовних одиниць.

Великі надії політичні маніпулятори покладають на студентство та молодь взагалі. Зробивши молодь одним з найбільш соціально не захищених прошарків у країні, вони пропонують щедро заплатити за кожен голос, збирають проплачені мітинги, долучають до агітації відомих спортсменів та поп-зірок. Нажаль, більшість молодих людей не розуміє, що одноразова «фінансова допомога», за яку вони продали свій голос, в майбутньому відбереться у них в десятикратному розмірі, шляхом зростання цін, подорожчання комунальних послуг і т.д.

Виникає питання, як з цим боротися? Є багато методів: читання різноманітної преси, аналіз передвиборчих програм різних політичних сил, перегляд та порівняння новин на різних телеканалах, відвідування основних інтернет-ресурсів і т.д. 

Коаліція громадських організацій «ДЗВІН» (http://dzvin.in.ua) започаткувала в Україні кампанію «Я хочу…», яка направлена на подолання стереотипів та запобігання маніпуляції серед молоді. Протягом вересня-жовтня в різних містах України будуть проведені тренінги та круглі столи на цю тематику, на яких ви зможете отримати знання про те, як зробити виважений та обґрунтований вибір під час голосування.

Також запрошуємо вас долучатися до спільнот кампанії у соцмережах:

Facebook – http://www.facebook.com/groups/336368629790159  

Вконтакте – http://vk.com/nimanipulyacii

За додатковою інформацією можете звертатися на електронну пошту:oleksiy.zakharchenko@gmail.com

Голова Київської міської організації ВГО «Молодий Народний Рух»

Олексій Захарченко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.