З-й Всеукраїнський зїзд споживачів фінансових послуг!!!

07 вересня 2012, 10:32
Власник сторінки
0
462
З-й Всеукраїнський зїзд споживачів фінансових послуг!!!

05. 09. 2012 року відбувся 3-й Всеукраїнский з`їзд споживачів фінансових послуг у м. Києві. На цьому з`їзді притйняті приголомшливі рішення, які прописані у Резолюції! Такого ще не було!

Резолюція

3-го Всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг

 

   За результатами обговорення стану справ із захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні та враховуючи надзвичайну важливість створення дієвого механізму захисту законних прав та інтересів споживачів фінансових в умовах світової фінансової кризи, делегати третього Всеукраїнського з'їзду споживачів фінансових послуг ухвалюють наступні рішення:

1.    Привернути уваги до існуючих проблем у фінансовій сфері України та сприяння їх вирішенню через громадсько-соціального інформаційного агентства «Ваша Надія» та телевізійну програму «Кредит довіри» на одному із центральних телевізійних каналів, створивши з їхньою допомогою «народну трибуну» для висвітлення проблем рядового споживача;

2.    Зобов’язати НБУ запровадити типові договори споживчого кредитування відповідно до форми Стандартної європейської інформації про споживчий кредит Директиви 2008/48/ ЄС «Про кредитні угоди для споживачів»;

3.Створити в усіх районних та обласних центрах Україні громадські приймальні  для  захисту прав споживачів та шкіл фінансової і правової грамотності (далі – громадська приймальня).

4.Покласти на громадські приймальні обов’язок створити:

4.1.                  Проект державного реєстру не платоспроможних позичальників України, що з причини форс - мажорних обставин (потерпілі від фінансових пірамід чи інших злочинів, особи що стали інвалідами, вдови та вдівцями, одинокі матері, що мають дітей, інваліди та інші особи, що документально підтвердять факт надзвичайних обставин).

4.2.                  Створити проект державного реєстру проблемних вкладників України всіх фінансових установ, яким не повертаються кошти чи блокують їх повернення на підставі рішення суду, що вступило в законну силу.

5    Створити Міжнародний фонд «Милосердя і допомога», який має стати акумулятором коштів для допомоги особам, що зареєстровані в державному реєстрі не платоспроможних позичальників України та державному реєстрі проблемних вкладників України.

6    Звернутись до КМУ з пропозицією  громадських об’єднань щодо створення на базі проекту державних реєстрів не платоспроможних позичальників України та проекту державного реєстру проблемних вкладників України відповідних державних реєстрів з наданням цим особам особливого статусу.

7    Зобов’язати всі фінансові установи України особам, що включені в державний реєстр не платоспроможних позичальників списати пеню, штрафні санкції, пені, комісії, тощо, знизити відсоткову ставку до відсоткової ставки собівартості кредитних ресурсів, в разі наявності валютних кредитів у таких осіб перевести їх на старий курс, що був на момент видачі кредитів. Рекомендувати цим фінансовим установам, при можливості, списати, тіло кредиту, та реальну відсоткову ставку по старому курсу, що діяв на момент видачі кредиту, а списані кошти віднести на валові витрати фінансової установи.

8      В разі не можливості фінансової установи списати тіло кредиту, та реальну відсоткову ставку чи по старому курсу, що діяв на момент видачі кредиту компенсувати їй ці витрати, компенсувати з таких джерел:

-          Міжнародного фонду «Милосердя і допомога» та інших благодійних фондів;

-          Державного бюджету України;

-          За рахунок фінансової допомоги з міжнародних фінансових установ, МВФ, Світового банку, ЕБРР, USAID та інших.

9        В разі не можливості фінансової установи повернути проблемним позичальникам України зареєстрованим в державному реєстрі проблемних вкладників вкладені кошти компенсувати їх з таких джерел:

-          Фондів гарантування вкладів;

-          Міжнародного фонду «Милосердя і допомога» та інших благодійних фондів;

-          Державного бюджету України;

-          За рахунок фінансової допомоги міжнародних фінансових установ МВФ, Світового банку, ЕБРР, USAID та інших.

10    З метою отримання додаткових коштів до Державного бюджету України рекомендувати контролюючим органам провести перевірку на предмет сплати податків фінансових установ, особливо при передачі боргу, продажі боргів колекторам чи іншим новим кредиторам, а вилучені направити кошти на вирішення питань вказаних в п. 8 та 9 даної Резолюції.

11    З метою вирішення проблем позичальників України визнати на державному законодавчому рівні кризу 2008-2012 року  як форс-мажорні обставини та у зв’язку з цим не нараховувати позичальникам пеню, штрафні санкції за період кризи.

12    Всі валютні кредити законодавчо перерахувати за старом курсом на момент видачі кредитів.

13    Повернути громадян в графік погашення кредиту на умовах, що діяли на 01.10.2008 року списавши при цьому пеню, штрафні санкції, комісії, тощо, а відсотки за цей період додати до тіла кредиту по окремому графіку без нарахування на них нових відсотків, пені, штрафних санкцій, тощо.

14    Повернути за прикладом США позичальникам іпотечне чи заставне майно, право власності на яке було позбавлено за рішенням суду чи виконавчого напису нотаріуса.

15    В зв’язку з катастрофічною ситуацією щодо масового відбирання фінансовими установами іпотечного та заставного майна, особливо виселення осіб з неповнолітніми дітьми, пенсіонерів та інвалідів нерухомості, яке є  єдиним житлом – у терміновому порядку Указом Президента України чи іншим Законодавчим актом накласти мораторій на виконання рішень суду щодо позбавлення права боржників на застане майновласності терміном на 2 роки (з вересень 2012 по 01 жовтня 2014 року).

16    Законодавчо зобов’язати фінансові установи привести усі кредитні договори у  відповідність  до типових договорів споживчого кредитування відповідно до форми Стандартної європейської інформації про споживчий кредит Директиви 2008/48/ ЄС «Про кредитні угоди для споживачів»;

17    Заборонити передачу права на стягнення боргу колекторським компаніям відносно позичальників (з вересень 2012 по 01 жовтня 2014 року).

18  Забезпечити трансформацію механізму захисту прав споживачів у відповідність до існуючих економічних та соціальних реалій, забезпечення захисту прав споживачів шляхом моніторингу за діяльністю фінансових установ;

19  Сприяти удосконаленню законодавства у фінансовій сфері щодо захисту прав споживачів відповідно до вимог міжнародних актів;

20  Забезпечення виконання обов’язків фінансовими установами щодо надання споживачам фінансових послуг доступної та достовірної інформації про фінансові послуги, з обов’язковим встановленням санкцій за порушення даної норми;

21  Делегувати представників профільних громадських організацій, членів оргкомітету Третього всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг до складу Робочої групи з розробки проекту Указу Президента України «Про Стратегію державної політики у сфері реформування системи заходів з питань захисту прав споживачів фінансових послуг та сприяння підвищенню рівня фінансової грамотності населення України»;

22  З метою вирішення вказаних в Резолюції проблем та інших не вирішених питань споживачів фінансових послуг створити ГО «Асоціацію виборців України - споживачів фінансових послуг» - (далі Асоціація) та забезпечити підтримку кандидатів-самовисуванців, які є членами громадських організацій, що входять до складу Оргкомітету чи підписали меморандум співпраці з Асоціацією щодо першочергового вирішення проблем споживачів фінансових послуг в майбутньому Парламенті;

 

 

 

Делегати Зїзду протестують проти прийняття таких Законів:

-           Законопроекту «Про споживче кредитування» № 9593, зокрема тому, що окремими положеннями цього законопроекту передбачаються настання негативних наслідків для позичальників (споживачів фінансових послуг);

-           Законопроекту «Про захист прав боржників при здійсненні професійної діяльності по стягненню заборгованості в перед судовому порядку»;

-          Законопроекту 11029 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських забов`язань».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.