Рррррр!

11 вересня 2012, 12:11
Власник сторінки
журналіст
0
306

Не рубайте сучок на якому сидите


Альтернативна енергетика ще не взяла одно відсотковий бар"єр у структурі енерговиробництва країни, а їй вже з усіх боків ставлять підніжки і навішують ярлики, пишуть відверті нісенітниці, пересмикуючи факти, "мочать" пером через відверто замовні статті та новини, дають однобокий нібито аналіз. Причому грішать цим як шановні видання, так і менш відомі. Вуха стирчать скрізь. Не варто вдаватися у полеміку і з тими, хто в кризу намагається витиснути зайву тисячу гривень і з написаного, папір, як відомо, все стерпить. І знаючи журналістську кухню свідомий того, що кореспонденти не самі пишуть замовні матеріали компроментаційного характеру.

Тому це меседж скоріше до замовників, які смикають за різні ниточки виходячи із обставин. Де треба – пригальмували прийняття правил визначення "місцевої складової" чи зменшили частку альтернативної енергетики в  оновленій енергетичній  стратегії , коли треба – призупинили видачу "зеленого тарифу", кому треба - наступили на мозоль, щоб особливо не виступав та не виносив сміття із хати.

Йде відверта боротьба за енергетичне майбутнє країни, яке може бути або разом із Європейським енергетичним співтовариством, або із застарілим курсом на розвиток традиційних джерел енергії. І в цій боротьбі всі засоби повинні працювати на результат. Якщо в Україні зарубають розвиток альтернативної енергетики, то ми втратимо будь-які конкурентні переваги у наступні десятиліття. І не тільки європейські країни це зрозуміли.

Чому Китай сьогодні світовий лідер з інсталяції об"єктів відновлювальної енергетики ? Не тому, що в нього багато грошей, а тому, що країна дбає про майбутнє. У Китаї безліч заводів із застарілими технологіями, але він іде шляхом, протореним повоєнною Японією, котра зуміла за 20 років збудувати найінтелектуальнішу економіку світу. Китай будує плацдарм для поглиблення світової експансії, зосередившись зокрема і на використанні альтернативних джерел енергії.

Українці впевнені, що на їхній вік вистачить ресурсів, тому можна їх тринькати як заманеться. Розчарую і відішлю до дослідження, яке зробив професор шведського Університету Лунда Харальд Свердруп (Harald Sverdrup) http://hvylya.org/interview/vnukam-tochno-ne-hvatit-kak-chelovechestvo-unichtozhit-sebya-za-dva-tri-pokoleniya.html.
Вже сьогодні йде, непомітне тільки для сліпих, формування нового класу країн, котрі домінуватимуть у світі, бідному на ресурси. Тому вугілля, газ, нафта, залізні і уранові руди, рідкоземельні метали, а також вода, родюча земля - все це становить цінність куди більшу, ніж зароблені швидко кілька мільярдів доларів. Альтернативна енергетика дає нам шанс втриматися у списку тих, хто може скочити на останню сходинку вагону.

Дослідження компанії «Ernst&Young» свідчить про перспективність України (http://www.ey.com/GL/en/Industries/Cleantech/Renewable-energy-attractiveness-indices---August-2012), яка за рівнем привабливості для інвестицій у відновлювальні джерела в світовому рейтингу на 29 місці, єдина із всіх країн СНД. Тут також визначені загальносвітові тренди розвитку сфери чистих технологій. І це вже не моя особиста думка. Це  аналітика  компанії  зі світовим ім’ям.

Тому перепони розвитку альтернативної енергетики – шлях до  консервації  екстенсивного розвитку України. Миттєва вигода обернеться втратами, які не співмірні із заробленим. Ощадливість і енергоефективність, просвітництво і здоровий прагматизм врятують країну від тотального сповзання у "сіру зону",  в якій комфортно буде  деякий час лише великим  постачальникам традиційних ресурсів. А нам з вами?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.