Сьогодні згадують жертв теракту 11 вересня

11 вересня 2012, 14:46
Власник сторінки
Блогер
0
416

Сьогодні виповнюється 11 років з дня найстрашніших в історії США терактів. Бойовики-смертники терористичної організації "Аль-Каїда" 11 вересня 2001 року захопили чотири пасажирські літаки, направивши

Сьогодні виповнюється 11 років з дня найстрашніших в історії США терактів. Бойовики-смертники терористичної організації "Аль-Каїда" 11 вересня 2001 року захопили чотири пасажирські літаки, направивши два з них на вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-йорку, а два інших - на Пентагон і, ймовірно, на Білий дім або Капітолій.






Всі літаки, крім останнього, досягли цілей.

Четвертий захоплений літак - сумно знаменитий "рейс 93" - впав у полі неподалік міста Шанксвіл в штаті Пенсільванія. Пасажири і члени екіпажу, за даними слідства, чинили опір терористам, запобігши другому теракту у Вашингтоні. Літак розбився в безлюдному місці в Пенсільванії, а, люди які перебували на борту, загинули.

Жертвами терактів 11 вересня стали 2 тисячі 974 людини, 24 вважаються зниклими безвісті. Серед загиблих при терактах також значаться 19 терористів.

Вранці президент і перша леді США разом з усією країною вшанують пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Після цього Барак і Мішель Обама відправляться до Пентагону, де візьмуть участь у церемонії пам'яті жертв трагедії.

Білий дім вчора повідомив, що президент провів спеціальну нараду, присвячену питанням забезпечення безпеки в день 11-річчя терактів.

"Протягом останнього місяця помічник президента з питань забезпечення внутрішньої безпеки і боротьби з тероризмом Джон Бреннан провів декілька зустрічей з підготовки до цього дня. Під час сьогоднішнього брифінгу президент і його радники обговорили конкретні заходи, які вживаються для запобігання пов'язаних з річницею нападів, так само як і для захисту американських громадян і американських володінь за кордоном", - йдеться у повідомленні Білого дому.

У Нью-Йорку проходить жалобна церемонія у пам'ять жертв теракту 9/11
У пам'ять жертв пройдуть чотири хвилини мовчання АР

Жалобна церемонія на місці трагедії, яка сталася 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, була перервана хвилиною мовчання, яка традиційно супроводжується дзвоном дзвонів, поминальними молитвами в храмах мегаполісу та сигнальними сиренами зупинених на Манхеттені машин.

Хвилина мовчання розпочалася о 08.46 за часом східного узбережжя США (15:46 за київським).

Саме в цей момент захоплений 11 років тому терористами літак авіакомпанії American Airlines врізався в північну башту Всесвітнього торгового центру, що височіє над Нью-Йорком.

У той же день о 9:03 інший захоплений літак врізався в Південну башту, а через півгодини, ще один - в будівлю Пентагона у Вашингтоні. Четвертий літак не досяг мети (нею повинен був стати Білий дім або будівля конгресу) - пасажири захопленого рейсу змогли перешкодити планам терористів, проте лайнер, який втратив керування, звалився о 10:03 в околицях містечка Шанксвілл у штаті Пенсільванія.

Під розвалинами Всесвітнього торгового центру загинули близько 3 тисяч людей із 86 країн світу. Теракти 11 вересня, що розділили сучасну американську історію на два відрізки - "до" і "після", - забрали життя майже трьох тисяч людей, постраждали та отримали поранення десятки тисяч.

Тепер на місці трагедії розміщений меморіал. По периметру кожної будівлі, яку було зруйновано, відтворюючи квадрат фундаменту, на кілька метрів углиб по гранітних стінах падають струмені води штучних водоспадів. На кам'яних плитах, якими обкладені обриси фундаментів, увічнені імена 2,9 тис. загиблих внаслідок  страшних подій 11 вересня 2001 року.

Жалобна церемонія буде перериватися хвилиною мовчання ще тричі: о 9:03 (за місцевим часом), коли другий літак влучив у Південну башту, о 9:59, коли впав перший охоплений пожежею хмарочос, і о 10:29, коли впав другий, обірвавши життя сотень людей.

А коли стемніє, на цьому місці піднімуться вгору два стовпи світла, які символізують зруйновані хмарочоси, і запаляться сотні маленьких вогнів - це нью-йоркці запалюють недалеко від місця трагедії свічки в пам'ять про тих, кого втратили, але не забули.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: теракт,Аль-Каїда,11 вересня,2001 рік
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.