Про статтю «У Вінницькій області в дідуся по-злодійськи відібрали трьох онучок»

21 вересня 2012, 15:37
Власник сторінки
Председатель общественного совета при городском исполкоме и руководитель организации "За здоровый образ жизни"
0
484
Про статтю «У Вінницькій області в дідуся по-злодійськи відібрали трьох онучок»

...дії працівників служби в справах дітей є не лише незаконними, а й явно злочинними, адже самоуправство вчинене службовою особою є злочином передбаченим ст. 365

Так як з коментарів до цієї статті наші співгромадяни висловлюють не аби яку зацікавленість та занепокоєння з приводу правомірності дій посадових осіб служби у справах дітей та інших правоохоронних органів, які зобов’язані стояти на сторожі правопорядку і прав людини вважаю за необхідне дати власну правову оцінку ситуації, яка склалася.

       Згідно ч. 5, ст. 170 Сімейного кодексу України (СКУ) положення частин першої - третьої цієї статті про підстави відібрання дитини від батьків застосовуються до відібрання дитини від інших осіб, з якими вона проживає.

       Тобто відібрати дитину мають право лише державні виконавці і лише на підставі судового рішення, яке вступило в законну силу. Жоден орган влади крім суду, в даному випадку, не має прав відбирати дитину від особи з якою та проживає (дідуся).

        Підстави для відібрання дитини є ті ж самі що і для позбавлення батьківських прав, адже ч. 1 ст. 170 СКУ є відсильною і чітко зсилається на пункти 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу.

        Згідно п. 2-3, ч. 1, ст. 164 СКУ відібрати дитину так само як і позбавити батьків батьківських прав можна лише з виключних на те підстав коли особи які виховують дітей: ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

        Вище перелічені підстави для відібрання дитини за рішенням суду є виключними і мають бути обґрунтовані доказами. В даному випадку дідусь не зробив нічого такого, що перелічено у цій статті тим більше суд не виносив жодного рішення з даного питання.

       Отже вказані дії працівників служби в справах дітей є не лише незаконними, а й явно злочинними, адже самоуправство вчинене службовою особою є злочином передбаченим ст. 365 Кримінального кодексу України «Перевищення влади або службових повноважень».

        При правильному юридичному підході навіть попри небажання правоохоронців порушити кримінальну справу домогтись її порушення все таки можливо.

        На даний час дідусю треба готовити позов до суду про визнання дій чиновників незаконними та повернення дітей. Я впевнений, що суд буде виграно.

        Паралельно потрібно написати заяву про скоєння злочину до прокуратури, яка має прийняти відповідне процесуальне рішення.

        Для такої масивної юридичної роботи дідусю конче потрібен досвідчений правозахисник (юрист, адвокат), адже людина не знаючи тонкостей таких справ просто може її програти, а звернутися з таким самим позовом до суду повторно буде неможливо.


Правозахисник юрист Шавлюк Олександр Вікторович

             http://kazatin.com

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: злочин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.