У Львові презентували документальну стрічку про міжнародні військові навчання

23 жовтня 2012, 12:32
Власник сторінки
0
274
У Львові презентували документальну стрічку про міжнародні військові навчання

Уперше за багато років до уваги пересічного глядача був представлений фільм, який піднімає завісу утаємниченості над тим, що роблять іноземні військові на українських полігонах.

У вівторок, 23 жовтня в малому глядацькому кінозалі 58 Будинку офіцерів у Львові, відбулася презентація документальної стрічки «Стрімкий тризуб-2012». Уперше за багато років до уваги пересічного глядача був представлений фільм, який піднімає завісу утаємниченості над тим, що роблять іноземні військові на українських полігонах. А також розповідає про те, яку роль відіграють військовослужбовці Збройних Сил України у заходах міжнародної програми «Партнерство заради миру».
20-ти хвилинний фільм створено військовими журналістами Регіонального медіа-центру міністерства оборони України. Не лише військовий, але й цивільний, не дотичний до армійських буднів, глядач знайде у ньому багато відповідей на інтригуючи питання. Зокрема, показані правдиві факти про те, як пройшло наймасштабніше міжнародне навчання літа 2012 року ? Чому і як українські десантники відігравали роль терористів ? Навіщо канадьскі сапери приховують власні обличчя? На що здатні бойові вертольоти під час підтримки миротворчих сил ?Яку оцінку українським військовим поставили закордонні колеги ?
– Міжнародні військові навчання різного формату на Львівщині відбуваються із 1996 року. Колишній Яворівський полігон, а від недавнього часу – Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, є колискою, де зароджувалися процеси інтеграції українського війська у систему європейської та світової безпеки. Тому не дивно, що ми взялися за створення документальної стрічки у якій розповідається про один із подібних заходів. До того ж, офіцери нашого медіа-центру вже третій рік поспіль беруть безпосередню участь у проведенні міжнародних навчань серії «Репід Трайдент» та інформують громадськість про їх перебіг, починаючи від плануючих конференцій і завершуючи активною фазою маневрів. За цей час зібралося багато цікавих фактів та відеоматеріалів, які стосуються не лише нашого війська, наших солдатів та офіцерів. Але й ролі України на міжнародній арені – розповідає керівник РМЦ МО України у Львові підполковник Олександр Поронюк. – Наш журналістський обов’язок розповісти широкому загалу українців про те, що українські військові всі ці роки ґрунтовно та наполегливо працювали. Відтак, їхні здобутки тепер високо цінують закордонні колеги. А українські солдати добре відомі за межами країни. Наш фільм розрахований на широку аудиторію. Цікаво буде і молодим людям, які мало що знають про військо. Не менш цікаво буде й тим, хто відслужив. Адже за останні роки у оборонному відомстві нашої країни сталося багато змін. Скажу єдине – байдужих після перегляду цієї стрічки не залишиться.
Слід відзначити, що на прем’єрний показ документального фільму зібралася чимала аудиторія. Окрім курсантів Академії Сухопутних військ та військовослужбовців 80-го окремого аеромобільного полку 13 Армійського корпусу, завітали також й студенти факультету журналістики Львівського Національного університету імені Івана Франка, а також представники засобів масової інформації.
– Наші військові колеги провели ґрунтовну роботу. Без сумніву, такі фільми потрібно створювати і потрібно доносити до широкого загалу. Адже у цьому проекті є головне  – інформативність. За двадцять хвилин вони встигли показати та розказати про усе, що відбувалося впродовж трьох тижнів цього літа на військовому полігоні. Фільм однозначно потрібно переглянути! – поділилася враженнями від перегляду кореспондент «Радіо Свобода» Галина Терещук.
Технічно стрічка створювалась упродовж двох місяців. Адже у формат документального фільму потрібно було відібрати відео із понад 10 годин відзнятого матеріалу. Певні зусилля потрібно було докласти для відео монтажу та начитування тексту.
Враховуючи некомерційність проекту, переглянути цю документальну стрічку незабаром можна буде у мережі Інтернет на офіційній сторінці Регіонального медіа-центру Міністерства Оборони України у місті Львові.

підполковник
Володимир Скоростецький,
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.