Нав’язування католицизму на українських землях

02 листопада 2012, 11:02
Власник сторінки
0
556

Протягом тисячорічної історії нашої держави різні народи намагалися і намагаються нав'язати нам свої погляди, принципи, ментальність і релігію. Як і чому це відбувається?

       На сьогоднішній день за даними соціологічних опитувань 14,1% українців вважають себе греко-католиками, а ще 1,7% - католиками. Заглянувши в глиб століть, ми побачимо, що така ситуація була створена штучно і є нетиповою для України.

Без перебільшення можна сказати, що населення нашої землі в усі часи особливу увагу приділяло релігійним питанням. Географічне розташування України у точці зустрічі Азії та Європи, призвело до зіткнення мусульманського Сходу і християнського Заходу, східного православ’я та західного католицизму.

Крім того, в силу історичних причин, а саме панування чужих народів (урядів, політичних сил) протягом сотень років над українськими землями та українським народом, призвело до виникнення великої кількості релігій на теренах України, оскільки кожен народ намагався насадити свої вірування.

З початком  далекого ХІІІ століття  стартує плавний процес насадження католицизму на українськість, який прискорюється з часом наближення до Берестейської церковної унії і гостро розгортається після неї.  

М.Грушевський підкреслював, що українська шляхта чисельно переважала польську й могла б дати відсіч, стати на захист української культури, але трагедія в тому, що її приваблювала польська культура, спокушали привілеї, які забезпечували рівність з польською шляхтою. У свідомості населення утверджується поняття вищості польської культури, польської мови, католицької віри, нижчості української народності, мови й православ'я.

З       начну роль у поширенні латинської віри відіграли католицькі ордени — домініканський, францисканський, бернардинський та єзуїтський. З латинізацією корінному населенню нав'язувалися ідеї полонізації.

Одним із шляхів досягнення мети було перетягування до католицизму або схилення до унії православних вельмож, зокрема українського князя К.Острозького і білоруського — Ю.Слуцького.

Проте окатоличення шляхти і значної частини простого населення виявилося недостатнім для урядників Речі Посполитої, цей результат здавався надто хитким. Для того, щоб перетягнути частину православних українців у греко-католицьку віру, а також заборонити православну і сприяти поширенню католицизму на теренах України в 1596 році було впровадження Берестейську церковну унію, яка прирекла православну віру, особливо на західноукраїнських землях на повільну смерть. Пройшли століття поки православ’я змогло хоча б якоюсь мірою відновити свої позиції і стати «конкурентоспроможною релігією».  

Минули віки, ситуація змінилася, але історія має властивість повторюватися. Немає Речі Посполитої, але з’явилася Російська Федерація, яка зараз насаджується свої принципи, норми моралі і релігію на українців.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.