Офшори - це болюче питання української економіки.

09 листопада 2012, 08:09
Власник сторінки
0
589

Боротьба з офшорами по-українськи

Всі ми можемо помітити, що від влади постійно надходять заяви про ухилення від оподаткування малого та середнього бізнесу, але малий та середній бізнес – капля в морі в порівнянні з великими компаніями та холдингами. Фото їх власників ми бачимо в газетах та журналах під заголовком «Найбагатші люди України» та «Найбагатші люди світу». Вони грають по-дорослому, виходять на міжнародний рівень.

У зв’язку з тим, що вчора (8 листопада) президент України прибув до Кіпру з робочим візитом, під час якого буде підніматися питання офшорів, хочеться трохи проаналізувати проблему перетікання коштів з України в офшорні зони.

Питання витоку капіталу в офшори досліджувала міжнародна не урядова організація Tax Justice Network. Організацією було проведено аналіз 139 країн з яких «тікав» капітал. Дослідження показало, що в даному переліку країн Україна опинилась на 20 місці. Починаючи з 1990-х років з України «вивели» близько 167 млрд. дол. За останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони і на Кіпр близько $53,4 млрд, що більше за держбюджет України за 2012 рік. Що цікаво, тільки в перші два місяці 2012 року в зони з пільговим оподаткуванням пішло $6,87 млрд.

Можна назвати зо два десятки офшорних зон куди «відтікає» український капітал. Але чому ж всі говорять про Кіпр? Тому що левова часка перераховується в дану офшорну зону. Як відомо, наразі в даній сфері правого регулювання до цього дня діє Угода, яка дісталася Україні «у спадщину»: між Урядом СРСР та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна.  За роки незалежності так і не було підписано двосторонніх угод між Україною та Республікою Кіпр з цього питання. Дуже важко і повільно просувалися переговори, а проблема консервувалася.

Звичайно в даний час робляться конкретні кроки для вирішення цього питання це і робоча поїздка Президента України Віктора Януковича до Кіпру, це і дії Кабінету Міністрів, який 5 листопада 2012 року схвалив проект Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

 

Як бачимо проблема офшорних зон складне питання для України і її економіки в цілому.  Але ми не можемо говорити про його вирішення в найближчий час, на підтвердження цього наведемо, не коментуючи уривок дискусії між депутатом від КПУ Олександром Голубом та колишнім кандидатом в депутати від УДАРу Іриною Геращенко в ефірі Першого національно 26 жовтня. Вона підняла питання чому комуністи систематично разом з Партією регіонів не підтримують законопроект про скасування подвійного оподаткування з Кіпром. На що у відповідь почула: "Там, де є на Кіпрі у ваших опонентів якісь офшори, ви хочете закрити, а там, де ваших олігархів на Віргінських островах, ви закривати не хочете.  Вони вам підходять ці офшори, і ви цей законопроект не вносите", - заявив він.

"Якщо закривати всі офшори, то закривати всі офшори, а не грати в політичні ігри", - сказав він.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: офшорні зони
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.