РУДНІВЧАНИ ЩОДНЯ П΄ЮТЬ ОТРУЙНУ ВОДУ, ЗАТЕ ТАНЦЮЮТЬ У ВІДРЕКОНСТРУЮВАНОМУ НАРОДНО

21 листопада 2012, 07:11
Власник сторінки
0
547
РУДНІВЧАНИ ЩОДНЯ П΄ЮТЬ ОТРУЙНУ ВОДУ, ЗАТЕ ТАНЦЮЮТЬ У ВІДРЕКОНСТРУЮВАНОМУ НАРОДНО

Питання якості води для смт. Рудно є давно болючим і тягнеться воно ще з дев’яностих років. Вже тоді було виявлено значне перевищення нітратів в криницях селища Рудно. З того часу пройшло два десятки

Оскільки воду в смт. Рудно в основному постачає комунальне підприємство «Теребля», то редакція газети «Фінансовий моніторинг» звернулася до цього комунального підприємства з проханням надати дані про якість води, яка постачається цим підприємством жителям селища Рудно, а також ми попросили надати нам висновки СЕС (санітарно-епідеміологічної станції) про якість води, яку КП «Теребля» постачає руднівчанам і отримує за це кошти.

Проте відповіді ми так і не дочекалися. Тож в нас виникла підозра що КП «Теребля» щось-таки приховує від руднівчан і ми звернулися з аналогічним запитом до Львівської обласної СЕС. І слід висловити подяку цій установі за оперативну, просто блискавичну відповідь на наш запит, яку ми отримали вже 07.11.2012 р. за №6243/01. Не будемо довго цитувати цю відповідь, а просто наведемо її повністю, для розуміння ситуації.

«М


ОЗ УКРАЇНИ»

ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД

«ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ»

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ

 

вул. Зелена, 12, м. Львів, 79005,          тел.276-28-38, факс 275-35-48 E-mail: ses@lviv.gu.net Код ЄДРПОУ 01996680

 

_07.11.2012__№__6243/01_____                                     На № 01-01/11  від 01.11.2012р

                                                                                              Головному редактору  газети

                                                                                              «Фінансовий моніторинг»

                                                                                              В.  Качераю

                                                                                              79059, м. Львів, а/с 6381

З питання розгляду запиту

про надання інформації

 

             Ваш запит про надання інформації розглянутий в межах компетенції державною санітарно-епідеміологічною службою області. За повідомленням головного державного санітарного лікаря Залізничного району м. Львова від 07.11.2012 за № 2115/01, встановлено наступне.

1. Дослідження якості питної води з артсвердловин КП «Теребля» проводиться ДЗ «Залізнична районна санітарно-епідеміологічні станція м. Львова»  згідно з річним планом роботи.

2. Якість води не відповідає вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по вмісту нітратів  з   березня 2009 р. по даний час. За мікробіологічними показниками вода  відповідає вимогам НТД. Головним державним санітарним лікарем Залізничного району м. Львова винесена постанова від 06.04.2009 р. № 80/01  про тимчасове використання води  КП «Теребля» тільки для технічних потреб, яка на даний час не відмінена. Згідно з останніми лабораторними дослідженнями від 02.10.2012 р., вміст нітратів становить 82,4 та 74,9 мг/дм3 при нормі 50мг/дм3.

3. Львівською обласною СЕС перевірки КП «Теребля» не проводились. Протягом 2010-2012р.р. ДЗ «Залізнична районна санітарно-епідеміологічна станція м. Львова»   проводились перевірки  КП «Теребля» смт. Рудно; в 2011р. перевірка проводилась спільно з Державною екологічною інспекцією у Львівській області згідно з вимогами прокуратури Залізничного району.

4. Протягом 2009-2012р.р. державною санітарно-епідеміологічною службою району  вжиті наступні заходи адміністративного впливу:

- застосовано фінансову санкцію до КП «Теребля» за реалізацію води з локального водозабору, яка не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (Постанова № 10/014,01 від 08.04.09 р.);

- оштрафовано голову Рудненської селищної ради Безділя І. Я. за невиконання припису районної СЕС стосовно задіяння альтернативних джерел водопостачання в смт. Рудно (пост. №255/01 від 11.06.10 р.).

     01.07.2010р. фахівці міської та районної СЕС взяли участь у нараді в начальника головного управління житлового-комунального господарства Львівської обласної державної адміністрації Є. Бентковського з питань водопостачання смт. Рудно. На нараді було визнано, що єдиним напрямком для забезпечення населення смт. Рудно питною водою належної якості є під‘єднання існуючих мереж селища до мереж  водопостачання м. Львова з реконструкцією підземного водозабору «Мальчиці». Контроль за виконанням даного протоколу покладено на головне  управління житлово-комунального господарства ЛОДА. На даний час розроблений та погоджений з СЕС м. Львова робочий проект «Реконструкція водопостачання смт. Рудно (1-ша черга – реконструкція водозабору «Мальчиці») ЛМКП Львівводоканал, який  не реалізований через відсутність фінансування.

 

Як бачимо проблема водопостачання є для смт. Рудно глобальною. Руднівчани щодня п’ють  технічну, отруйну воду, готують на ній страві та вмиваються нею. Саме ця проблема мала б бути проблемою №1 для селищного голови смт. Рудно. Власне на цю проблему мали б збиратися кошти селищною радою. Саме через цю проблему селищний голова смт. Рудно мав би просто не «вилазити» з кабінетів облдержадміністрації, а при потребі й Кабінету міністрів та профільного міністерства.

Але Ігорю Борисовичу не до того. Що йому з того, що руднівчани щодня п’ють отруйну воду, отруюючи себе та своїх дітей – він зайнятий більш «глобальними проблемами смт. Рудно» - як от реконструкція Народного дому та селищної ради, на які буде витрачено більше мільйона гривень.

Руднівчанам не тільки не дають хліба у вигляді створення нових робочих місць, їм вже навіть не дають якісної води, зате створюють умови для видовищ, роблячи сумнівно дорогу реконструкцію Народного дому.

Звичайно, вирішити цю проблему силами одного селища Рудно неможливо, для цього потрібно задіяти державу. Але якщо б селищний голова про це думав, то він би не тратив гроші на такі речі як мега-дорога реконструкція Народного дому, а збирав би їх на вирішення проблеми водопостачання смт. Рудно. Але де ж там – мабуть, піаритися на вирішенні життєво-необхідних потреб нецікаво.

Зважаючи, що тепер у Верховній Раді смт. Рудно матиме представницю  - депутата Ірину Фаріон, за яку проголосувало мало не все селище Рудно, то проблема водопостачання смт. Рудно таки буде вирішена. Тим більше зважаючи на те, що і Ірина Фаріон, і Ігор Форманчук є представниками патріотичної партії «Свобода», то спільну мову їм знайти не було б проблемою.

Дуже хотілося б вірити, але, на жаль, дивлячись на останній дії селищного голови смт. Рудно розумію, що при його керівництві руднівчани просто приречені пити отруту з своїх кранів і платити за неї КП «Теребля».

Можливо Ігор Борисович, як мій колега – журналіст (на цих парламентських виборах Ігор Борисович заправляв всіма справами на виборчій дільниці в Народному дому смт. Рудно саме як журналіст інтернет-видання «Вголос») розкаже, як він збирається вирішувати проблему водопостачання смт. Рудно.

Можливо, Ігору Борисовичу варто скерувати свою енергію та кошти громади на вирішення водопостачання смт. Рудно, а не на ремонт Народного дому та селищної ради.

Залишається надіятися, що руднівчани правильно оцінять подвиги селищного голови смт. Рудно на наступних виборах, ….. або й надалі продовжуватимуть пити отруту та танцювати у відреставрованому Народному домі за свої ж кошти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.