Любомир Гузар: Держава – це ми

01 грудня 2012, 18:10
Власник сторінки
0
1194
Любомир Гузар: Держава – це ми

30 листопада у прес-центрі Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка відбувся круглий стіл на тему «Соціальна відповідальність і солідарність - духовна основа незалежної України».

      Форум відбувся у рамках VI суспільних днів УГКЦ  за сприяння Фундації «Суспільність» та проекту Campus 3.0. Наскрізними питаннями до обговорення стали проблема соціального сирітства, соціальна відповідальність та солідарність у сучасному суспільстві, роль медіа у цій справі тощо. До обговорення залучилися представники українських церков, професорсько-викладацький склад університету та студенти.

          За статистикою, яку подала працівник Всеукраїнського благодійного фонду «Зоряна мрія» Марія Комісарова, на сьогоднішній день вже 70% дітей-сиріт виховують у будинках сімейного типу. За сприяння Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини» у Львові, Києві, Вінниці, Тернополі та інших містах України діють «Вікна життя» – спеціальні пункти, де матері можуть анонімно залишити немовля. Проте, проблема сирітства досі залишається відкритою. 32% сиріт не вважають себе щасливими, 10% з них не мають мрії, а кожна четверта сирота приховує свій статус. «Наша країна ганьбиться перед світом», – зауважила професор університету Алла Бойко, говорячи про проблему сирітства та кількості дитячих будинків в Україні. Натомість, у Франції, Італії та інших країнах дитячих будинків немає, адже у них дитина просто не може бути самотньою. Саме тому в нашій країні гостро постає питання соціальної відповідальності та солідарності, тим паче у сучасні скрутні часи.

          Блаженніший Любомир Гузар говорить, що держава – це ми, і кожен з нас повинен бачити себе відповідальним як за самого себе, так і за ближнього. Юрій Нестеряк згадав про велику роль у вирішенні питання заможних людей: «Заможні люди мають зрозуміти, що вони мають поділитися з ближнім». Любомир Гузар зауважив, що не варто ділити людей на багатих і бідних. Людина може бути або доброю, або пустою. Велика роль у формуванні правильних цінностей відводиться школі, церкві, але, у першу чергу, найважливішим є сімейне виховання дитини у добрі та любові. І, на думку Блаженнішого Любомира Гузара, це наше найперше завдання. Звичайно, велика роль українських ЗМІ у вихованні людей чинити добро, тому журналісти мають більше уваги приділяти цим питанням. Для вирішення проблеми соціального сирітства були також запропоновані священиками такі напрями допомоги як домашня опіка, благодійні їдальні, особисті зустрічі, гуртки художньої самодіяльності при храмах та інші, які наразі починають здійснюватися в Україні окремими особами та організаціями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.