Любомир Гузар: «Сирітство – це брак любові!»

02 грудня 2012, 01:50
Власник сторінки
редактор
0
311

30 листопада 2012 року в прес-центрі Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл на тему «Соціальна відповідальність і солідарність – духовна основа незалежної України»

Форум відбувся в рамках VI суспільних днів Української греко-католицької церкви за сприянням Фундації «Суспільність» та проекту Campus 3.0. Спеціальний гість запрошений Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит Української греко-католицької церкви. Також участь в круглому столі взяли представники церков, серед яких отець Георгій, від Української православної церкви московського патріархату, викладачі Інституту журналістики Тарас Петрів та Алла Бойко,  а також журналісти та студенти київського ВИШу.

Головною темою обговорення стала тема соціального сирітства в Україні. На сьогодні ця тема є значущою проблемою для суспільства в аспекті розвитку країни. Любомир Гузар зауважив, що «Соціальне сирітство – це відсутність батьків. Але буває, що батьки померли, а буває що батьки не люблять свою дитину». За словами Блаженнішого найважливіше в житті бути «любленим», однак доки людина сама себе не буде шанувати та любити, то й нікого не зможе любити та бути любленим.

Алла Бойко звернула свою увагу на те, що Україна вже більше 20-ти років є незалежною, однак дитячих будинків за ці роки не зменшилось, а навпаки – збільшилось, на відміну від закордонння, де дитячих будинків взагалі майже немає. «Дитина не може бути одна», – говорить Алла Бойко. Отже, можемо зробити висновок, що дитячий будинок це не місце для дитини та не плацдарм для розвитку толерантного суспільства.  

Статистичними даними щодо реального становища дитей-сиріт поділилися Марія Комісарська, соціальний працівник та випускниця Інституту журналістики. За її словами в Україні на сьогодні понад 95 тисяч дітей-сиріт, з яких лише 70% виховуються в дитячих будинках сімейного типу. Прикро дізнаватись, що 32% дітей сиріт не вважають себе щасливими, а 10% дітей-сиріт взагалі не мають мрій. Існує статистика щодо вже дорослих людей, які провели частину життя в дитячому будинку й 25% з них не визнають свого статусу сироти. «Дуже важлива соціальна відповідальність журналістів, адже слово може нашкодити. Був випадок, коли після виходу публікації родина відмовилась від усиновлення», – розповідає Марія. Вона також закликає людей допомогати сиротам, адже кожна людина може це зробити без труднощів.

Любомир Гузар додає, що в Україні люди готові допомогати й це не залежить від їх статку, адже головне – це добро, яке вони хочуть зробити. Однак журналісти в цьому плані зовсім не допомогають, бо головні теми для висвітлення в ЗМІ – це політика та економіка. Однак саме ЗМІ мають поширювати потрібну соціальну інформацію – «Висвітлювати приміри людей, які роблять добро ближнім». «Велике завдання ЗМІ – у вихованні людей», – вважає Любомир. 

А от на думку отця Георгія, навіть, не всі люблячі батьки можуть забезпечити дитині гідне дитинство. Сучасний світ побудован так, що батьки часто не мають часу займатися зі своїми дітьми. Саме тому слід видкривати побільше центрів розвитку дитини. Власне сама церква створює такі гуртки, куди приходять діти займатись різними справами, наприклад, малювати, ліпити з пластеліну, вишивати, плести з бісеру тощо. Виховання дитини – це важливий етап розвитку людини, адже як дитину виховаєш, так вона і буде діяти в подальшому житті.

Блаженніший Любомир Гузар бажає кожній людині, щоб на шляху до усвідомлення свого я не було перешкод. Адже бути собою людині можуть заважати інші люди та події. Усвідомити свою гідність вкрай важливо, адже «ключем до людського буття є людина». Бути собою та досягти цього розуміння можна лише спілкуючись з іншими людьми. 

Отже, давайте прислухатись один до одного, а особливо до моральних та розумних людей для того, щоб розуміти краще себе та ближніх, для того, щоб бути більш толерантними до інших та відчувати толерантне ставлення до себе. І можливо тоді ми зможемо подолати суспільне соціальне сирітство, яке позбавило сотні тисяч людей любові та зробило їх самотніми. 

Допоможи зберегти життя вже сьогодні – долучись до Благодійного балу організації «Обнова», мета якого допомогти дітям з діагнозом ДЦП. Детальніше: http://kyiv.obnova.org.ua/.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УГКЦ,Любомир Гузар,соціальне сирітство,Інститут журналістики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.