«Стосується кожного»: цього року українська армія переступила «поріг» змін

06 грудня 2012, 11:44
Власник сторінки
0
258
«Стосується кожного»: цього року українська армія переступила «поріг» змін

Напередодні 21-ї річниці Збройних Сил України, у пройм-таймі Львівської обласної телерадіокомпанії відбувся прямий ефір інформаційно-аналітичного телепроекту «Стосується кожного»

Напередодні 21-ї річниці Збройних Сил України, у пройм-таймі Львівської обласної телерадіокомпанії відбувся прямий ефір інформаційно-аналітичного телепроекту «Стосується кожного». Гостями студії на Високому Замку традиційно стали військовослужбовці військових частин та установ Львівського гарнізону, профільних навчальних закладів та представники органів державної влади тощо.
Зокрема, на запрошення ведучого телепроекту журналіста Ярослава Фейло, на прямий ефір завітали тимчасово виконуючий обов’язки командувача Західного оперативного командування генерал-майор Віктор Ганущак, Львівський обласний військовий комісар полковник Володимир Щур, начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда, командир 80 окремого аеромобільного полку 13 армійського корпусу СВ ЗС України полковник Віктор Копачинський, начальник факультету аеромобільних військ та розвідки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра сагайдачного полковник Артур Луньков та директор Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут полковник Роман Саляк, керівник Регіонального медіа-центру МО України  підполковник Олександр Поронюк. Органи державної влади представляв начальник відділу оборонної та мобілізаційної роботи Львівської ОДА Микола Курус.
Ведучий телепрограми запропонував учасникам упродовж п’ятдесяти хвилин ефірного часу зробити екскурс у основні події військового життя року 2012-го, підбити підсумки власної діяльності та поділитися із глядацькою аудиторією думками щодо змін, які очікують на українське військо у наступному році.
– Рік 2012-й запам’ятався людям у погонах, як рік активних реформаційних змін. Якщо говорити, що перед цим армія стояла на порозі змін, то цього року вона цей поріг переступила, – узяв слово першим тимчасово виконуючий обов’язки командувача Західного оперативного командування генерал-майор Віктор Ганущак. – Насамперед – це зміни на законодавчому рівні, визначення керівництвом військового відомства пріоритетних завдань для військових частин та з’єднань Збройних Сил України. Зокрема, цього року було ухвалено два важливих для подальшого розвитку українського війська документа. Указом Президента України було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 8 червня 2012 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України». А також затверджено Стратегію національної безпеки України. На часі ухвалення ще двох фундаментальних документів, які визначать пріоритетні напрямки розвитку національного війська: це «Концепції реформування Збройних Сил України до 2017 року» та Стратегічний оборонний бюлетень. Також, цей рік для підрозділів ЗС України був насичений й у плані практичних звершень. Зокрема, військовослужбовці брали участь у міжнародних військових навчаннях «Репід Трайдент» та комплексі дослідницьких командно-штабних навчань «Перспектива-2012». До слова, ці навчання, які відбувалися на усій території країни, мали на меті випробування нових форм управління військами, використання новітніх розробок вітчизняного військово-промислового комплексу тощо. Слід відзначити, що із поставленими завданнями військові упорались. Про це свідчить висока оцінка зусиль військовослужбовців не лише керівництвом оборонного відомства, але й урядом держави. Фактично те, що відпрацьовувалось цього року на українських полігонах – народження нової моделі українського війська, пристосованої до реалій  нашого часу та економічних можливостей і ресурсів країни.
Згодом, здобутками своїх військових колективів поділилися й решта учасників прямого ефіру. Відтак, зі слів командира 80 оаемп полковника Віктора Копачинського, для українських десантників цей рік також став знаковим. Зокрема, очікується створення окремого командування,я кому будуть підпорядковані підрозділи «крилатої гвардії». А у серпні цього року було змінено й назву виду військ на високо мобільні десантні війська. Тож воїнам у смугастих тільниках повернуто їхню традиційну абревіатуру «ВДВ».
Зростає престиж військової освіти. Як відзначив представник Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра сагайдачного полковник Артур Луньков, цього року конкурс на вступ до цього військово-навчального закладу складав  у середньому шість осіб на місце. А на факультет підготовки фахівців для високо мобільних десантних військ та військової розвідки – 12 -13 кандидатів на одне місце. До нього приєднався й директор Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут полковник Роман Саляк. З його слів, цього року на навчання до військового ліцею у Львові вступили юнаки з 19 областей України!
Є новини й у військових медиків. Начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда повідомив, що упродовж 2012 року відбулося суттєве оновлення медичної апаратури. На зміну старим зразкам лікувальної техніки  Військово-медичний клінічний центр Західного регіону отримав сучасну цифрову лікувально-діагностичну апаратуру. У Центрі також відкрилося декілька унікальних лікувальних кабінетів. Зокрема, бальнеологічна «соляна» кімната. Також, упордовж цього року хірургами закладу проведено низку унікальних за складністю операцій на серці та судинах пацієнтів, а також по заміні суглобів.
Львівщина також без зривів провела й призовну кампанію «Осінь-2012». Про це повідомив обласний військовий комісар полковник Володимир Щур. Він відзначив, що на заваді процесу призову громадян на військову службу не стали навіть парламентські вибори. Призовників, які були відправлені до Збройних Сил України та інших військових формувань нашої держави відбирали ретельно за багатьма показниками, у тому числі й за станом здоров’я. Тож на військову службу потрапили лише кращі з кращих. Адже призовний ресурс області цього року складав близько 30 тисяч юнаків. З них відібрано лише одну тисячу.
На завершення телеефіру учасники привітали усіх військовослужбовців ЗС України, ветеранів військової служби та членів їхніх родин із 21-ю річницею українського війська.
 
підполковник
Володимир Скоростецький,
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Збройні Сили України,Львівський гарнізон,прямий ефір,21 річниця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.