Свобода проти права

10 грудня 2012, 11:29
Власник сторінки
0
301

8 грудня у Києві відбулось своєрідне святкування Міжнародного дня прав людини із побиттям та затриманням активістів громадських організацій, серед яких були представники ініціативи За мирний протест!

Близько 100 активісток та активістів до Міжнародного дня прав людини намагались провести акцію «Скажи рішуче "НІ" законодавчому насиллю над правами людини!», якою хотіли нагадати владі, що в Україні є громадянське суспільство, здатне захищати свої права. Проте, як склалась доля акції, далі в статті.

Головне управління МВС у м. Києві звернулося до КМДА з проханням подати позов на заборону зібрання. КМДА подало позов в якому зазначила, що під  час проведення запланованої акції до Міжнародного дня прав людини на Майдані Незалежності будуть проводитися «загальнодержавні свята». 7 грудня близько 20:00 відбулося засідання Окружного адміністративного суду міста Києва. Представники позивача (КМДА) до суду не з’явилися. Суд не встановлював про які конкретно «загальнодержавні свята» йде мова. Присутні в суді представники МВС не пояснили реальність загрози. За результатами слухань суд задовольнив позов у повному обсязі та заборонив акцію за маршрутом Хрещатик – Майдан Незалежності. У постанові суду зазначено, що проведення мирного зібрання заборонено з метою «забезпечення правопорядку, запобіганню вчинення злочинів, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців Києва та гостей столиці».

Натомість організаторки мирного зібрання скористалися конституційним правом та повідомили про нову акцію (формально нічим не пов’язану з попередньою) за маршрутом Бессарабська площа – бульвар Шевченка. Жодних заборон щодо цієї акції судами не було встановлено.

Після провокацій зі сторони праворадикальних груп, міліція затримала шістьох учасників мирного зібрання та доставила до Шевченківського РУ ГУ МВС України в м. Києві, де на них було складено протоколи за порушення ст. 173 статті КУпАП - “дрібне хуліганство”, через “штовхання у натовпі”. На організаторку заходу, голову громадської організації “Інсайт” Олену Шевченко було складено протокол за ст. 185-1 КУпАП - “порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”.

Акцію коментує Володимир Чемерис, учасник акції, лідер Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»: «Проблеми з міліцією почались після дій провокаторів. Зокрема, представник Свободи підійшов до представників МВС та протягом певного часу про щось розмовляв. Після «переговорів», свободівець почав видирати плакати у мітингувальників, викрикувати образливі слова та штовхатися. Міліціянти відреагували і почали «налагоджувати громадський порядок», а саме намагатись розігнати мітинг та затримувати учасників акції, не чіпаючи провокатора. Зокрема, мене та Сергія Мовчана, намагаючись затримати, полковник міліції Пасльон почав бити по ногах. Аналізуючи поведінку міліції та провокаторів, можна зробити один висновок – Свобода працює в одній зв’язці з владою. І певно, що на інших акціях, неугодних владі, Свобода гратиме роль провокатора, після дій якого міліція завжди зможе затримати «занадто» активних громадян та звинуватити їх у порушенні правопорядку».


На  затриманих учасників акції сьогодні, в понеділок чекає суд. Деталі будуть відомі сьогодні після 16:00.

Всеукраїнська ініціатива “За мирний протест!” нагадує, що на працівників МВС України покладено позитивний обов’язок захищати мирні зібрання згідно законодавства та міжнародних угод і зобов’язань України. Бездіяльність міліції, як-то нереагування на дії провокаторів, вже є порушенням не тільки прав та свобод, а й є кримінальним злочином (ст. 340 ККУ - “Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Київ,акція протесту,За мирний проест!,Чемерис
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.