16 грудня: тютюновий сморід геть із ресторанів

13 грудня 2012, 10:18
Власник сторінки
0
495

16 грудня відвідувачі та працівники закладів ресторанного господарства зможуть смакувати їжу в бездимних кафе, барах, ресторанах. Дієвість Закону тепер залежить від активності кожного.


ПРАВО НА ЗДОРОВ’Я

ОФІЦІАНТИ, БАРМЕНИ, СПІВАКИ ТА 74% УКРАЇНЦІВ НАСОЛОДЖУВАТИМУТЬСЯ  ПРАВОМ НЕ ТРУЇТИСЯ ЧУЖИМ ТЮТЮНОВИМ ДИМОМ!


…Хорошо, что Закон уже есть, но Ирине – это не поможет.
У нее киста на связке не оперируемая
из-за сигаретного дыма.
В клубах курят как в аду.

23:15 – 24 травня 2012 р.


Цитата із реальної історії 19-річної дівчини-вокалістки, яка сама на себе та родину заробляє, оскільки батька не має. Але зараз уже не підробляє в задимлених нічних клубах через погіршення стану здоров’я. 

Таких історій сотні як і хвороб, спричинених тютюновим димом. Науково доведено, що сигаретний дим містить 4000 хімічних речовин, 250 з яких токсичні, а 60 – канцерогенні!

Вдумайтесь, куріння – це процес, який забруднює повітря токсичними речовинами заради задоволення нікотинової залежності. Наркотичної залежності.

Куріння – приносить захворювання курцю та тим, хто його оточує…Чому офіціанти, бармени мають несправедливо наражатися на чужий тютюновий дим ?  І це при цьому, що 84% населення (дані оприлюднені КМІС в лютому 2012) підтримують звільнення громадських місць, в тому числі кафе, барів, ресторанів від тютюнового диму ?

53% курців ! вважають права офіціантів, барменів працювати в бездимному середовищі вищими, ніж їхнє право курити в середині приміщень. Хоча курити – це не право, а задоволення нікотинової залежності. І тут треба чітко розмежовувати право на безпечні умови праці,  гарантоване Конституцією, вітальне право і тютюнову залежність. 

62% українців-некурців наражаються на тютюновий дим в закладах громадського харчування. Їх права на здоров’я порушені. 74% українців є некурцями, які хочуть ходити в кафе, бари, ресторани, але не можуть брати дітей, бо там смердить димом і навіть перебуваючи в залі для некурців, ти незахищений від тютюнового диму. 

Проведені у США дослідження показали, якщо батьки-курці відвідували ресторани, в яких не курять, коли були з дітьми, то потім ці діти з меншою вірогідністю починали курити.

16 грудня 2012 року – історичний день в історії звільнення України від тютюнового диму. Закон із заборони куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів, нічних клубів, а також в закладах культури та спорту, стаціонарно обладнаних зупинках набирає чинності!  Звертаю увагу на те, що куріння буде дозволено за межами приміщень ресторану, тому для отримання своєї дози нікотину курцю треба буде лише на кілька хвилин вийти з приміщення, або в літній час просто обідати на відкритих терасах ресторану.

Цей закон є черговою перемогою у розпочатій ще в 2005 році відомими нейрохірургом Миколою Поліщуком, тодішнім депутатом, екс-міністром охорони здоров’я боротьбі за право не дихати чужим тютюновим димом. За цей час досягнуто відчутних змін: якщо в опитуванні 2005 року 53% українців повідомили, що майже щодня наражаються на пасивне куріння, то в 2010 році цей показник зменшився до 33%. Але як ви бачите, ще третина наших співвітчизників вимушена проти волі вдихати токсичні речовини. Новий закон здатний суттєво зменшити цю частку, але лише за умови, якщо ми будемо наполегливо відстоювати своє право на чисте повітря.

Я хочу подякувати всім курцям, які будуть утримуватися від куріння в тих місцях, де це заборонено законом, і я вірю, що вони будуть це робити не через штрафу а через турботу про здоров’я інших людей. І я прошу всіх некурців уважно вивчити положення нового закону, щоб нагадувати курцям, що вони мають негайно припиняти курити в тих місцях, де держава забороняє наражати людей на тютюновий дим. Свідоме, ввічливе, але постійне нагадування про наші законні права допоможе швидко зробити нові норми загальноприйнятними без штрафів і контролерів. Бо всі ми, курці і некурці, прагнемо здоров’я для себе і своїх близьких.

Тепер важливо активно відстоювати своє право, аби Закон був дієвим!  Ціна питання – безпечні умови праці для тисяч працівників ресторанної галузі та бездимні зали для мільйонів відвідувачів! Ціна питання – зменшення хвороб та їх попередження! Ціна питання – зменшення кількості викурених сигарет для курців, а той відмова від звички-залежності взагалі. Для транснаціональних тютюнових виробників, які контролюють 98% ринку, це в річному обсязі – втрата великих надходжень. Більшість  рестораторів, серед яких відомі особистості, підтримують цей Закон і вважають, що він не вплине на надходження, на відміну від економічної кризи.  Бездимний ресторанний бізнес в світі ( Уругвай, Сінгапур, Іспанія, Туреччина) приносить скорочення рівня захворювань та збільшення прибутків

ДИХАЙТЕ НА ПОВНІ ГРУДИ! СМАКУЙТЕ ІЖУ! 

Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», експерт Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.