Відкрий для себе світ по-новому!

18 грудня 2012, 02:30
Власник сторінки
студентка КНУ імені Тарса Шевченка, інститут журналістики
0
434
Відкрий для себе світ по-новому!

Не бійтесь заглядати в Інтернет: Це цілий світ, а не лише "Вконтакте".


           Що ми знаємо про науку сьогодні? А й дійсно, виникає логічне зауваження, що все, що можливо було, вже відкрили, створили, збудували. А чи відкрили ми щось нове для себе останнім часом, чи створили нову нішу у мозку, котрий постійно вимагає від нас руху, інформації, нового і незнайомого? Ні? Чому ж? Невже століття наднових технологій перелаштувало людину на створіння, яке потребує лише сну, їжі та нагальних потреб? Проте саме це століття дало нам набагато більше, ніж ми могли б собі уявити. Не бійтесь заглядати в Інтернет задля поживи мозку, а не задля соціальних мереж і ви відкриєте зовсім інший, новий для вас світ. Почніть хоча б з того, з чого почала я, а саме -  з "Sea Lunch", з плавучого космодрому для запуску ракет "Зеніт-3SL". Ніколи не цікавилися аерокосмічною галуззю? Чудово, тоді вам надається шанс дізнатися більше просто зараз.
            У1995 році був створений міжнародний консорціум «Морський старт», до якого ввійшли американська аерокосмічна корпорація «Боїнг», російська ракетно-космічна корпорація «Енергія», норвезька суднобудівна компанія «Акер Квернер», та українські Конструкторське Бюро «Південне» та Південний машинобудівний завод. " На мою думку, для України це  не стало потужним кроком до міжнародних наукових досягнень, бо роль її у цьому глобальному проекті була найменшою. Звісно, Україна, будучи однією, навряд чи сягнула б такої вершини, а тим паче за відсутності потрібної суми коштів.  
            Морський старт" ( з англ. Sea Lunch) - проект створення та експлуатації ракетно-космічного комплексу морського базування.
Основна мета проекту - надання послуг на комерційній основі із запуску космічних апаратів з мобільної стартової платформи морського базування.  Запуски "Морського старту" проводяться з екваторіальної зони в Тихому океані (154 градуси з.д., 0 градусів широти), розташованої поблизу острова Різдва. Забезпечувати виведення на геоперехідну орбіту космічних апаратів з масою до 6,1 т. Максимальна кількість запусків на рік - 6 (теоретичне).
            Ракетно-космічний комплекс "Морський старт" складається з наступних основних частин:
            ракетний сегмент:

·         комплекс ракети космічного призначення "Зеніт-3SL";

·         комплекс автоматизованих систем управління підготовкою і пуском;

·         автоматизована система керування польотом розгінного блоку;

·         вимірювальний комплекс.

сегмент космічного апарату:

·         блок корисного вантажу з космічним апаратом.

морський сегмент:

·         стартова платформа "Odyssey";

·         складально-командне судно "Sea Launch Commander".

базовий порт:

·         приміщення підготовки блоку корисного вантажу;

·         приміщення зберігання ступенів ракети-носія і розгінних блоків;

·         офісні та допоміжні приміщення.

залучені кошти:

·         центр управління польотом розгінного блоку;

·         центр управління польотом космічного апарату;

·         супутники-ретранслятори, вимірювальні пункти і ін
           

            Проте проіснував цей проект до 2009 року. 22 червня 2009 компанія Sea Launch оголосила про банкрутство через реорганізацію. Його підкосив несподіваний вибух ракети під час старту 30 січня 2007 року. Внаслідок цього було знищено коштовний дансько-американський супутник NSS-8, який мав би забезпечити зв'язок для 2/3 населення планети, і була пошкоджена пускова морська платформа "Одіссей".

            Згодом проект було відновлено, проте такої слави, як я вважаю, не зазнав. 24 вересня 2011 року о 23 годині 17 хвилин за київським часом в рамках програми «Морський старт» з плавучої платформи «Odyssey», розташованої в акваторії Тихого океану, успішно стартувала ракета-носій космічного призначення «Зеніт-3SL». Українська ракета вивела на геостаціонарну орбіту телекомунікаційних супутник «Atlantic Bird 7» масою 4577 кг.
            На мою думку, виявився б цей проект успішним, чи ні - Україні лаври успіху не дісталися б. Будучи щирим патріотом нашої держави, я вважаю, що участь у таких проектах - це надзвичайно сміливий та вагомий крок до розвитку власних можливостей, технологій, виведення країни на більш високий рівень на міжнародній арені, а до цього Україна поки що не готова. Не беруся судити, чи то через відсутність коштів для розвитку науки у державному бюджеті, чи через те, що наша територія не може вміщувати такі габаритні проекти, чи то просто через те, що рівень розвитку наших технологій поки ще не доріс до рівня, наприклад, США. Проте я не можу не зауважити и не погодитися з думкою Віктора Коваленко, спеціаліста з комунікацій, що " Нинішньому статусу України як космічної держави ми зобов'язані ще радянської конструкторської школі і, зокрема, таланту Володимира Уткіна - який пропрацював у Дніпропетровську на КБ "Південне" з 1952 по 1990 рр.. Саме він придумав концепції тих ракет космічного призначення виробництва України, що в даний час обслуговують увесь світ."

Максим Рильський писав:

Не бійтесь заглядати у словник:
Це пишний яр, а не сумне провалля.

А про Інтернет також можна сказати:

Не бійтесь заглядати в Інтернет:
Це цілий світ, а не лише "Вконтакте".

Тож, Україно, і ми, її народ, до нових звершень!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.