Хвіст, який крутить собакою

18 грудня 2012, 09:01
Власник сторінки
Журналіст
0
704

"Чому собака крутить хвостом? Тому що вона розумніше хвоста. Якби хвіст був розумніше — він би крутив собакою" – фраза із фільму «Хвіст крутить собакою»

Бути «хвостом» доводилось кожному з нас: згадати лише шкільні часи, коли примітивним «забалакуванням» ми змушували вчителів забути про контрольні роботи та відволіктись від заданої теми. Подібні маніпулятивні техніки ми, навіть не замислюючись, часто використовуємо в повсякденному житті. І коли все «провертається» вдало, самооцінка стрибає вверх на щабель, а в думках роїться фраза: «Яка ж я розумничка..!» Але всі ці маленькі «перемоги» — цілковите ніщо в порівнянні з поразкою в країні: волею-неволею наш народ зарекомендував себе тією собакою, якою вміло крутить хвіст влади…

Відомо, що англійська ідіома «To wag the dog» (крутити собакою) означає спеціальне відволікання уваги від більш важливих питань до менш важливих. Все геніальне просто: кидаєш камінчик і, поки всі обернулися на шурхіт в стороні, спокійнесенько робиш задумане. Так, на прикладі діяльності  українських «вельмиповажних» високопосадовців ми спостерігаємо таку ситуацію.

По-перше, «мовний» законопроект. Ухваливши його (на початку липня цього року), Партія регіонів напередодні парламентських виборів притуплює увагу населення до більш значимих проблем: провал економічної реформи, зашкальний рівень корупції в державі, погіршення соціального стану і т.д. Натомість наштовхує громадян на «лінгвістичний» поділ.

По-друге, резонансна операція «Наклеп». Тяганина з цим законопроектом тривала майже два з половиною місяці: його то відкликали, то «удосконалювали»… «Спочатку наклеп, потім — натяк, тоді — закон про хід думок…» – журналістському обуренню не було меж! А цим часом:

1.  На «мовному» питанні остаточно поставили крапку — ця тема поступово відійшла на другий план.

2. Формуються дільничні виборчі комісії, звісно, без особливої уваги преси.

І як наслідок, Президент постає перед народом у світлі справжнього демократа — він із самого початку був незадоволений законопроектом. До виборів менше місяця.

По-третє, вето на пропаганду геїв та лесбійок.  На мою думку, цей законопроект — окозамилювальний процес першого ґатунку, адже поки всі обговорювали права секс-меншин, депутатики  тишком-нишком ухвалили три значно загрозливіші закони: про електронні паспорти, про зміни в бюджеті 2012 та про дозвіл продавати сільськогосподарські землі іноземцям.

Зараз парламентські вибори позаду, і ми з нетерпінням чекаємо нових «брєдових» законопроектів, але тепер вже від нового уряду. Здається мені, що подібні витівки цих «кнопкодавів» навіть радують українське населення: бум фольклорної творчості, креативні фотожаби, але й шалене обурення, жага до протестів… в соціальних мережах!

Згадавши інтелектуальні здібності окремих членів парламенту, я не можу цей «хвіст» назвати розумнішим за собаку, але те, що він хитріший, не заперечую. Пунктиром говорячи про головне, влада мов би скеровує концентрацію суспільної уваги на другорядному. Що ж, залишається тільки сподіватись, що вірна собака незабаром покаже свій оскал.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.