Кава без сигарет

22 грудня 2012, 12:31
Власник сторінки
0
257

Як діє заборона куріння в ресторанах

-  Добрий вечір! Вам залу для курців чи ні?

-  Для курців.

-  Не вгадали, - відповідає із сумною усмішкою офіціант Саша. – У нас тепер не курять. І ніде не курять.

Саме таким вітанням нас зустрів СПБ-бар на Бессарабській площі. Зручне, бюджетне місце з гарним видом на перетин Хрещатика і бульвару Шевченка не заповнене відвідувачами навіть на третину. «Це через заборону куріння, - пояснює офіціант. – Тепер клієнти не затримуються: поїли і пішли».

Довідка. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» набув чинності з 16 грудня і забороняє куріння будь-яких тютюнових виробів, у тому числі кальянів, у закладах ресторанного господарства.

Заклад ресторанного господарства – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів. (з методичних рекомендацій Міністерства економіки України).

Тобто з 16 грудня будь-яких заклад, що продає їжу чи напої, має відмовитись від куріння в своїх стінах, розмістити відповідні таблички про заборону й організувати місця для куріння. Інакше заклад буде оштрафований на суму від 1000 до 10 000 грн. Як визначається розмір штрафу в кожному конкретному випадку – закон не роз’яснює.

Вступ в силу нового закону про заборону куріння я, як і більшість моїх друзів, сприйняла скептично. У нашій країні, де будь-яке питання можна вирішити, давши на лапу потрібній людині, заборонять курити в ресторанах? Можливо, дехто й відмовився, але точно не всі. Це я й хотіла довести на практиці. Для цього відвідала кілька різнопланових закладів у різних районах Києва.

Чи не найближче до мого дому знаходиться піцерія SoloPizza (площа Космонавтів), один з мережевих ресторанів. На стіні – фотографія усміхненого Аль Капоне із сигарою в зубах. Якби він опинився тут насправді, сигару довелось би загасити: у SoloPizza не курять, про що повідомляють кілька табличок. Хоча, судячи із запаху в залі, ще кілька днів тому король чиказької мафії почувався б тут цілком комфортно. Що ж, під італійську музику допиваю свою італійську каву й іду далі.

Наступна точка – кнайп-кафе «Купідон» на Прорізній. Відкритий ще у 90-их роках він завжди був неформальним місцем. Тут серед творчого розгардіяшу можна почути як молоді поети читають один одному вірші чи наткнутися на Сергія Жадана, що відпочиває з друзями після київського виступу. Уявити «Купідон» без цигарок для мене було просто неможливим. Але сьогодні народу мало, всі якісь тихі й час від часу зі скривленими обличчями бігають на вулиця курити. На стіні красується табличка «З 16 грудня в кафе, барах і ресторанах України не курять!».

Обираю заклад з високою ціновою політикою – ресторан BEEF на Шота Руставелі. Дівчата в блискучих сукнях усміхаються кавалерам, чоловіки в дорогих костюмах, знявши краватки, сміються, мов підлітки. Смачно пахне свіжим, щойно засмаженим м’ясом. І жодного сліду запаху тютюну, ніби тут ніколи й не курили.

І нарешті найдешевше місце – безіменний бар на Позняках. Напівтемрява, а-ля цегляна барна стійка, обшарпані деревяні столи, за одним з яких сидять троє типових «пацанчиков с района», і дорогий серцю «Владимирский централ». Під пильними поглядами «пацанчиков» замовляю каву. Її досить швидко приносить бармен-він-же-офіціант. Пити це не ризикую, дістаю цигарку.

«Э, девушка! У нас не курят!» - кричить через весь зал бармен-він-же-офіціант.

Я відвідала ще кількадесят різних закладів і мушу визнати: закон діє, а естетика фільму Джима Джармуша «Кава і сигарети» залишилась для нашої країни в минулому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.