Накопичення капіталу

30 грудня 2012, 23:50
Власник сторінки
Економіст-міжнародник. Перекладач
0
413
Накопичення капіталу

Згадаймо "Качині історії" та Скруджа МакДака. Чи так ми собі уявляємо "накопичення"?

Під накопиченням можна розуміти кроки для досягнення мети. Проте, воно може мати як позитивний, так і негативний ефект.  Негативний ефект має місце тоді, коли ми неправильно розуміємо значення слова. Ясно, що, накопичивши золото, можна використати його в електроніці. Проте, накопичивши паперові гроші, ми не досягнемо мети, адже інфляція знівелює вартість купівельної спроможности цих грошей.
Накопичення - це ріст, а не зменшення. Тому гроші повинні "працювати" як у притчі про три таланти. Це означає, що ними треба користуватися щоденно в обігу, тоді система зростає. Якщо в сейфі банку зберігаються гроші - вони схожі на тромб в судині: система страждає. Тому я хотів би поставити під сумнів таку функцію грошей як засіб нагромадження (принаймні, саме це нагромаження, на мою думку, гальмує розвиток економіки й не приносить жадної користи).
Також, не впевнений, що нагромаджені гроші є запобіжником інфляції, навпаки - це ризик непрогнозованої гіперстагфляції.
Часто чув про так званий НЗ (недоторканий запас) на "чорний день". А для чого тоді існують страхові компанії? Страхова компанія покликана допомогти  саме в "чорний день", але не грошима треба допомагати, а конкретною справою. Гроші потрібно перераховувати станціям технічного обслуговування й медичним закладам постійно. Бо якщо інженери й лікарі чекатимуть страхових випадків, то помруть за той час з голоду.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.