Бібліотека VS Bibliotech: винаходячи велосипед

08 січня 2013, 13:15
Власник сторінки
PR-менеджер в Українськіій бібліотечній асоціації
0
664
Бібліотека VS Bibliotech: винаходячи велосипед

В Інтернеті та ЗМІ активно почала з’являтись інформація про так звані «треті місця» або як їх ще називають «вільні простори», «некафе», «коворкінги» та «креативні простори».

В Інтернеті та ЗМІ активно почала з’являтись інформація про так звані «треті місця» або як їх ще називають «вільні простори», «некафе», «коворкінги» та «креативні простори», які виходять за межі звичних нам закладів, де можна лише посидіти та випити кави.

Ознайомившись з їхніми послугами, можна сказати, що це щось середнє між бібліотекою та кафе. Хоча самі власники таких нових для України місць говорять, що це набагато більше, ніж просто кафе. Це місце із затишною домашньою обстановкою, де можна відволіктися від міської метушні або, навпаки, зосереджено працювати і готуватися до занять. Сюди можна приходити з друзями і знайомитись з новими людьми, читати книжку і «гуляти» в Інтернеті, ходити на концерти живої музики, ночі кіно, розмовні клуби та інші численні заходи. Працюють такі заклади за методикою закладів громадського харчування, центрів групової роботи та курсів особистісного розвитку. Це місце, куди приходять професіонали, а також люди, які прагнуть відкривати горизонти нових сфер: дизайну, архітектури, мистецтва, моди, літератури, гастрономії тощо.

У 2012 р. в Україні відкрилось 6 таких місць (5 в Києві та 1 в Одесі), в найближчі місяці планується відкриття ще декількох в Києві, а також у Львові, Донецьку, Харкові та Дніпропетровську.

І все ніби чудово, проте є один нюанс. Такі заклади не є безкоштовними. Відвідуючи їх, Ви маєте платити за час, який там проводите. А це приблизно від 16 до 30 грн. за годину. В цю вартість входить перебування в «некафе» та можливість пригоститися кавою або чаєм з цукерками.

Але мені особисто всі ці місця дуже нагадують бібліотеки, де всі ці послуги, окрім чаю, надаються абсолютно безкоштовно і тобі не потрібно платити за кожну годину перебування. Адже навіть  прообразом  таких «третіх місць» був московський проект «Будинок на дереві». У ньому кожен відвідувач міг хоч цілий день читати книгу або проводити час, потягуючи ароматну каву. А йдучи, залишати гроші на свій розсуд. Хоча б 25 грн.

«Некафе» також пропонують  книги, які Ви можете купити в закладі, або просто почитати, скористатися  бездротовим Інтернетом. Деякі книжки призначені для буккросингу. Але все це можна робити в бібліотеці, адже 51 публічна бібліотека м.Києва підключена до мережі Інтернет, 9 бібліотек надають послуги Wi-Fi-доступу,  до послуг киян – 161 безоплатне Інтернет-місце. Крім консультаційної допомоги, працівники бібліотек організовують курси комп’ютерної грамотності, навчання  пошуку інформації в мережі Інтернет, спілкування за допомогою електронної пошти та скайпу для різних вікових груп користувачів. У бібліотеках Подільського, Шевченківського, Соломянського районах двічі на тиждень у партнерстві з ГО «Народна ініціатива» надаються безоплатні юридичні консультації.  Центральними міськими бібліотеками цього року придбано електронні пристрої для читання книг PocketBook, якими можна скористатися в читальних залах бібліотек.

Кінопокази відбуваються  у ЦРБ Голосіївського району та у Бібліотеці ім. Маяковського Дніпровського району. Також для користувачів у публічних бібліотеках Києва багато можливостей для реалізації творчого потенціалу та задоволення їхніх потреб у спілкуванні: презентації творчих робіт та відвідування художніх виставок, курси лекцій з права, психології, охорони здоров’я, майстер-класи, літературно-мистецькі заходи. Якщо вам потрібна безкоштовна консультація психолога,  ви її зможете отримати, звернувшись у центральну бібліотеку ЦБС Дарницького району.

Єдину відмінність між новими модними закладами та бібліотеками я бачу у розкладі роботи (адже деякі «треті місця» працюють до 6 ранку, перетворюючись у розважальні заклади) та наявності кафе при таких закладах, яких, на жаль, майже немає у бібліотеках, бо чинне правове поле діяльності бібліотеки цього не дозволяє.  

Тож бережіть гроші! Користуйтесь послугами бібліотек! Пропонуємо Вам знайти найближчу до Вас бібліотеку на Бібліотечній карті м.Києва.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: бібліотека,некафе
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.