Варшавський договір 1920 року.

14 січня 2013, 22:54
Власник сторінки
0
179

Іноді ми обираємо наше майбутнє самі, навіть незнаючи куди це нас приведе.

Іноді перед людиною постає вибір. У кожного варіанта є своє майбутнє. Так УНР мала вибір між двома політиками – державності та соборності. Але впровадити ці дві політики в той час було неможливо, тому що Україна опинилась між двома країнами, які боролись за впливовість. Цей російсько - польський конфлікт заставив визначитися з ворогом та союзника і досягнути своєї мети - державності та соборності.

Так УНР намагалась зберегти свою незалежність зі сторони С. Петлюри та запобігти встановлення радянської влади так як і Польща. Але в неї ще були плани щодо українських земель, які вони могли отримати через цей договір.

Пункти Варшавської угоди:
- Польща визнає УНР і владу дерикторії.

- Встановлюється
кордон між УНР і Польщею по річкам Збруч і Горин.
-
УНР вводить спільную з Польщею валюту, гарантуються права Польских землевласників.
- Українські
залізниці підпорядковуються польському управлінню.
- Утримання польських військ в Україні за рахунок Українського уряду. Польський уряд здійснює озброєння Петлюрівських військ.
- Спільні дії проти УНР і Польщі проти Росії та радянської армії.
Так почався наступ Польсько-Українських військ на Київ. В результаті наступу захоплено Бердичів, Житомир.
У травні наступ було зупинено. 26 травня по 5 червня 1920 року – контрнаступ радянських військ
. 12 червня радянські війська увійшли в Київ. Так у липні 1920 року почався наступ на Варшаву, саме тоді у Львові війна завершилась підписанням Ризького мирного договору.

Польсько-український союз став заручником блискавичного успіху на Київ, оскільки не було достатньо часу ні для поширення ідей польсько-українського союзу, ні для розбудови адміністративного апарату. Відсутність української валюти стала однією з ключових проблем травня, що паралізувало процес відновлення влади УНР та катастрофічно ослабило позиції українського уряду по відношенню до польського союзника.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.